Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Lefejezték dél-koreai túszukat a terroristák

2004.06.22. 19:17
Egy nappal a megszabott határidő után váratlanul kivégezték dél-koreai túszukat az iraki emberrablók. A túszszedők a háromezer fősre tervezett dél-koreai haderő visszavonását követelték. A hétfői kivégzés elhalasztása után remény nyílt a megállapodásra, végül mégis lefejezték a tolmácsként dolgozó Kim Il Szunt.
Kivégezték dél-koreai túszukat a feltételezések szerint az al-Kaidával is kapcsolatban álló iraki terroristák - jelentette a BBC. A túszejtők hétfőre ígérték túszuk lefejezését, amennyiben a dél-koreai kormány nem változtattja meg háromezer katona küldésére vonatkozó döntését.

Videóra vették

Kim Il Szun és fogvatartói az al-Dzsazírán vetített videón
Követelésüket végül hétfőn nem teljesítették, sőt, az elrabolt Kim Il Szun munkaadója szerint új, "teljesíthető" feltételeket szabtak. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió beszámolója szerint azonban a szerkesztőség birtokába jutott egy az al-Kaidának tulajdonított videó, melyen a 33 éves koreai lefejezése látható.

Kim halálhírét időközben a dél-koreai külügyminisztérium is megerősítette. A kormány válságtanácskozásán az Irakban tartózkodó civilek azonnali evakuálásáról döntöttek, kerülendő a hasonló incidenseket.

Kim Szun Ilt június 17-én rabolták el Fallúdzsábanl. A túsz munkaadója, a Gana General Trading az amerikai hadseregnek szállít hadfelszereléseket. A vállalat a túsz kiszabadításáról Fallúdzsában egyeztető képviselője szerint a terroristák még legalább tíz külföldi túszt, köztük egy európai újságírót tartanak foglyul.

A második lefejezés

Kim a második túsz, akit lefejeznek fogvatartói. Nicholas Berg, egy Irakban dolgozó zsidó származású amerikai kivégzéséről május 11-én tett közzé videót az al-Kaida. Az április végén Bagdad mellett eltűnt férfit az amerikai hatóságok szerint az al-Kaida egyik alvezére, Abu Muszab al-Zarkavi személyesen végezte ki.