Judit
2 °C
7 °C

Homoszexualitása miatt késelték meg

2002.10.07. 13:41
Azedine Berkane egyedül, nem kitervelt módon, hirtelen jött indulatból késelte meg vasárnap hajnalban a Városházán Bertrand Delanoé párizsi főpolgármestert - állapította meg a párizsi rendőrség. Az évek óta munkanélküli férfi vallomása szerint cselekedetét az az általános keserűség és megvetés motiválta, amelyet a "politikusok, a köztársaság és különösen a melegek iránt" táplál.
A 39 éves merénylő előzetes letartóztatását a párizsi bűnügyi rendőrség hétfőn újabb egy nappal meghosszabbította, de az eset dossziéját a leglényegesebb körülmények tisztázása után nem utalták át a terrorizmusellenes ügyosztály hatáskörébe. Elszigetelt, egyéni akcióként kezelik.

Megmagyarázhatatlan indulat

A városházi támadó, akinek elmeorvosi vizsgálata még nem hozott egyértelmű eredményt, vasárnap estére elfogadhatóan bizonyította, hogy spontán ötlettől vezérelve látogatott el az Hotel de Ville-ben rendezett éjszakai programra, s amikor szembetalálkozott a szocialista tisztségviselővel, megmagyarázhatatlan indulat fogta el. Előrántotta kését, amelyet önvédelemből mindig magánál tart (és amit személyi motozás híján akadálytalanul bevihetett az eseményre), és hasba szúrta a polgármestert.

Cselekedetét az az általános keserűség és megvetés motiválta, amelyet a "politikusok, a köztársaság és különösen a melegek iránt" táplál. Delanoé nyíltan vállalja homoszexualitását, a párizsiak tavaly tavasszal, ennek ismeretében választották a főváros élére, Párizs első baloldali városvezetőjévé.

Elmeorvos dönt felelősségre vonhatóságáról

A Bobigny munkásvárosban lakó algériai származású férfi informatikus képzettségű, de évek óta munkanélküli, s tucatszor kapott rövidebb börtönbüntetést lopás illetve kábítószer-kereskedelem miatt. Idén tavasszal önként vetette alá magát pszichiátriai kezelésnek. Az igazságügyi orvosszakértők még nem döntöttek arról, hogy alkalmas-e tette következményeinek felmérésére, azaz bíróság elé állítható-e.

Delanoét a vasárnapi gyors műtéti beavatkozás után továbbra is a párizsi Pitié-Salpetriere kórházban tartják, állapota nem életveszélyes, de bő egy hétig még ápolásra szorul.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?