Tekla
8 °C
20 °C

Homoszexualitása miatt késelték meg

2002.10.07. 13:41
Azedine Berkane egyedül, nem kitervelt módon, hirtelen jött indulatból késelte meg vasárnap hajnalban a Városházán Bertrand Delanoé párizsi főpolgármestert - állapította meg a párizsi rendőrség. Az évek óta munkanélküli férfi vallomása szerint cselekedetét az az általános keserűség és megvetés motiválta, amelyet a "politikusok, a köztársaság és különösen a melegek iránt" táplál.
A 39 éves merénylő előzetes letartóztatását a párizsi bűnügyi rendőrség hétfőn újabb egy nappal meghosszabbította, de az eset dossziéját a leglényegesebb körülmények tisztázása után nem utalták át a terrorizmusellenes ügyosztály hatáskörébe. Elszigetelt, egyéni akcióként kezelik.

Megmagyarázhatatlan indulat

A városházi támadó, akinek elmeorvosi vizsgálata még nem hozott egyértelmű eredményt, vasárnap estére elfogadhatóan bizonyította, hogy spontán ötlettől vezérelve látogatott el az Hotel de Ville-ben rendezett éjszakai programra, s amikor szembetalálkozott a szocialista tisztségviselővel, megmagyarázhatatlan indulat fogta el. Előrántotta kését, amelyet önvédelemből mindig magánál tart (és amit személyi motozás híján akadálytalanul bevihetett az eseményre), és hasba szúrta a polgármestert.

Cselekedetét az az általános keserűség és megvetés motiválta, amelyet a "politikusok, a köztársaság és különösen a melegek iránt" táplál. Delanoé nyíltan vállalja homoszexualitását, a párizsiak tavaly tavasszal, ennek ismeretében választották a főváros élére, Párizs első baloldali városvezetőjévé.

Elmeorvos dönt felelősségre vonhatóságáról

A Bobigny munkásvárosban lakó algériai származású férfi informatikus képzettségű, de évek óta munkanélküli, s tucatszor kapott rövidebb börtönbüntetést lopás illetve kábítószer-kereskedelem miatt. Idén tavasszal önként vetette alá magát pszichiátriai kezelésnek. Az igazságügyi orvosszakértők még nem döntöttek arról, hogy alkalmas-e tette következményeinek felmérésére, azaz bíróság elé állítható-e.

Delanoét a vasárnapi gyors műtéti beavatkozás után továbbra is a párizsi Pitié-Salpetriere kórházban tartják, állapota nem életveszélyes, de bő egy hétig még ápolásra szorul.