Géza
-11 °C
-4 °C

Már 50 halálos áldozata van az idegenellenes erőszaknak

2008.05.25. 13:26
Ötvenre emelkedett az idegenellenes erőszak halálos áldozatainak száma a Dél-Afrikai Köztársaságban. Közben újabb tízezer ember vált földönfutóvá Fokváros körzetében a bevándorló-ellenes zavargásokban. A helyiek a bevándorlókat hibáztatják a tomboló bűnözés és a munkanélküliség miatt.

A legfrissebb hivatalos adatok szerint Johannesburgban legalább 50 halottja van már a külföldiek elleni támadásoknak, de ennél akár több áldozata is lehet a rasszista erőszaknak. A rendőrség 580 embert vett őrizetbe. A rendőrség szerint az ország kilenc tartományából kilencben támadtak rá a külföldiekre.

A Vöröskereszt dél-afrikai szervezete 25 ezer földönfutóvá vált emberről gondoskodik 21 bázison Johannesburg körzetében, ám időközben újabb tízezer ember volt kénytelen elmenekülni otthonából. A segélyszervezet humanitárius válságra figyelmeztet. A két héttel ezelőtt, Johannesburgban kitört bevándorló-ellenes lázongás továbbterjedt a Dél-afrikai Köztársaság további hét tartományára.

A Dél-Afrikában tartózkodó külföldieket hibáztatják a helyiek a bűnözés elharapódzása miatt. Azért sem látják őket szívesen, mert úgy hiszik, hogy elorozzák az ott élők elől a munkát. A bevándorlók nagy része a szomszédos Zimbabwéból érkezik, ahonnan a gazdasági összeomlás elől menekül.