Gusztáv
-4 °C
1 °C

Vezérüket vesztették a republikánusok

2005.09.29. 16:49
Akár két év börtönre is ítélhetik az amerikai törvényhozás republikánus elnökét. Tom DeLayt a texasi kampányfinanszírozási szabályok megsértésével vádolják.

Bűnvádi eljárást indítottak Tom Delay, az amerikai képviselőház republikánus elnöke ellen. Tom DeLay az eljárás miatt lemondott posztjáról.

Átszabás

DeLay ellen Ronnie Earle, a texasi Travis megye körzeti ügyésze folytatott nyomozást illegális kampányfinanszírozás vádjával. A majd három éve indult nyomozás adatai szerint DeLay a texasi választási törvényt megsértve cégadományokból finanszírozta a texasi republikánus képviselők választási kampányát.

DeLay kampánya 2002-ben kiemelkedően sikeres volt, a republikánusok százharminc év után szereztek többséget az állami törvényhozásban. A sikernek az egész politikára kiható következményei lettek, mivel a republikánus törvényhozás a párt érdekeinek megfelelően átszabta a texasi választási körzeteket, így biztosítva a republikánusok többségét a szövetségi törvényhozásban is.

Earle arra alapozza a vádjait, hogy DeLay százkilencvenezer, cégektől kilobbizott dollárt utalt a Republikánus Párt központi kampánykasszájába, ahonnan aztán pontosan ugyanekkora támogatás érkezett a texasi republikánus jelölteknek.

Gyanús pénzmozgások

Bár az adatok alapján egyértelműnek tűnik a pénzmosás, DeLay elítéléséhez bizonyítékot kell találni arra, hogy DeLay tisztában volt a pénzmozgásokkal, írja a Washington Post. Jogi szakértők szerint Earle-nek lehet bizonyítéka, más esetben nem vádolta volna meg DeLayt. "Nem hiszem, hogy Earle-nek ne lennének tanúi, minden egyéb esetben csak azt tudná bizonyítani, hogy DeLay teljesen törvényesen járt el" - nyilatkozta a Postnak David Berg houstoni sztárügyvéd.

Ha DeLayt bűnösnek találják, akár két év börtönre és százezer dollár pénzbírságra is ítélhetik.

DeLay vád alá helyezése a lehető legrosszabbkor jött a republikánusoknak. Jövőre képviselőházi választásokat tartanak, és most úgy tűnik, hogy a republikánusok elveszíthetik többségüket. Bush és az amerikai kongresszus megítélése sok éves mélyponton van, DeLay elvesztése pedig tovább rontja a párt esélyeit.

Amerikai Tito

DeLay ugyanis legalább olyan fontos szereplője volt a republikánusok 1998 óta tartó sikertörténetének, mint Bush és főtanácsadója, Karl Rove. DeLay egyrészt megdöbbentően hatékony pénzgyűjtő, másrészt vaskézzel irányította a megannyi kérdésben megosztott republikánus frakciót és verte át Bush törvénykezési programját úgy, hogy a demokraták támogatására szinte egy kérdésben sem számíthatott.

"Olyan volt, mint Tito. Vaskézzel irányított és pénzzel édesgette magához az embereket. Távozásával a republikánusok balkanizálódni fognak" - vélekedett a Postnak James Thurber, az American University kormányzati tanszékének professzora.