Delfinekkel kerestetik az aknákat az amerikaiak

2003.03.27. 06:23
Delfinek segítenek az amerikai és brit aknaszedő egységeknek megtisztítani az Arab-öböl iraki szakaszát. Öt delfin kedd délután érkezett meg Umm-Kaszr kikötőjéhez, hogy teljesen felszedjék az aknazárat. Az idomított palackorrú delfineket a kaliforniai San Diegóból küldték az iraki partokhoz. Az állatok nem vesznek részt az aknák megsemmisítésében, feladatuk csak annyi, hogy a robbanó eszközök felfedezése után jelzőzászlókat helyezzenek el az aknától néhány méternyire.
Aknakeresésre kiképzett delfineket is alkalmaznak a szövetséges brit-amerikai erők a Perzsa-öbölhöz vezető hajózható csatorna megtisztításához.

Napok óta folyik az aknazár bontása

Victor Renuart tábornok a szövetséges erők katari parancsnokságán tartott sajtóértekezleten kedden elmondta: a déli Umm-Kaszr stratégiai fontosságú kikötővárost a Perzsa-öböllel összekötő csatornán szándékoznak segélyszállítmányokat eljuttatni az iraki lakosságnak. A csatorna aknátlanításán már napok óta dolgoznak brit és amerikai aknaszedő hajók, s a hatástalanítandó aknák felderítéséhez használják a Floridából származó, különlegesen kiképzett palackorrú delfineket.

Öt delfin segít az aknák és más, veszélyesnek vagy gyanúsnak tűnő eszközök felderítésében: a delfinek úgy vannak kiképezve, hogy ne ússzanak a veszélyforrás közelébe, hanem azoktól egy bizonyos távolságra jelöljék meg a helyet - idézte a tábornok tájékoztatóját a Reuters.

A szövetségesek kezén Umm-Kaszr

Kedden megerősítették, hogy a szövetségesek ellenőrzésük alá vonták és megnyitották a déli Umm-Kaszr stratégiai kikötővárost; a város utcáin már brit katonák járőröznek. Várhatóan 48 órán belül befuthat a dél-iraki kikötőbe az első olyan hajó, amely segélyeket hoz.

Umm-Kaszr Irak egyetlen mélyvizű tengeri kikötője; itt zajlott a háború előtt az ENSZ szankcióbizottsága által felügyelt "olajat élelmiszerért" program, amelynek keretében Irak olajat exportálhatott, de a bevételből elvileg csak a lakosság megsegítését szolgáló élelmiszert és gyógyszert vehetett.

Oroszlánfókák védték az amerikai hajókat

Az amerikai haditengerészet február elején két, Kaliforniában kiképzett fókát telepített át a bahreini partok közelébe, ahol jelentős számú hajót és katonai erőt sorakoztatott fel. Az állatokat úgy képezték ki, hogy észrevegyék a gyanús búvárokat. A fókák nem vehették fel a harcot az emberekkel, csupán a jeladóval megjelölték őket.

Az oroszlánfókák több mint 300 méter mélyre képesek lemerülni, és óránként 40 kilométeres sebességgel is tudnak úszni. Speciális megbízatásuk szempontjából további előnyt jelent számukra, hogy feladatukat természetes közegükben láthatják el.  • Hírek
  • Személyi kölcsön