Piroska
-2 °C
5 °C

Lemondásra kényszerült a dél-koreai kormányfő

2006.03.14. 09:14
Az országos vasutassztrájk idején golfpartin és vacsorán múlatta idejét üzletemberek társaságában Ri He Csan, amivel kivívta az ellenzék heves bírálatát. Az államfő elfogadta a miniszterelnök lemondását - közölte Szöulban az elnöki hivatal.

A 2004 júniusa óta hivatalban lévő dél-koreai miniszterelnök kedden felajánlotta lemondását Ro Mu Hjon elnöknek, miután az ellenzék heves bírálatainak és lemondását követelő felszólításainak kereszttüzébe került e "korrupciós ügy" miatt.


Ri He Csan (Fotó: wikipedia)

Az ellenzék szemében az is súlyosbítja Ri He Csan bűnét, hogy a felhánytorgatott golfpartira és vacsorára március elsején került sor, amikor Dél-Korea életét részlegesen megbénította egy országos vasutassztrájk. A kormányfő, ahelyett hogy tette volna a kötelességét, és megoldásokat keresett volna a vasutassztrájk okozta nehézségek áthidalására, a gondtalan kikapcsolódás örömeit kereste, ráadásul úgy, hogy olyan szívességeket fogadott el, amelyek felvetik a korrupció gyanúját - hangzik az ellenzék vádja. Az államfő elfogadta a miniszterelnök lemondását - közölte Szöulban az elnöki hivatal.

A kormányzó liberális Uri Párt vezetői azt ajánlották az elnöknek, hogy fogadja el a kormányfő lemondását, mert a közvélemény oly mértékben rosszallja magatartását, hogy súlyosan árthat a pártnak a májusban esedékes helyhatósági választásokon, ha Ri következmények nélkül megússza a dolgot.