Sára, Márió
2 °C
6 °C

Dél-Oszétiában megöltek négy grúz ügynököt

2006.10.31. 10:30
A dél-oszét hatóságok szerint négy grúz ügynök terrortámadásra készült a november 12-én esedékes függetlenségi népszavazás előtt, az ügynököket a rendőrség kedden hajnalban megölte. A grúzok egyelőre csak annyit nyilatkoztak, hogy nincs tudomásuk rendőreik vagy katonáik haláláról. A nemzetközi közösség nem ismeri el a szakadár grúz tartomány függetlenségét, így a referendum helyett békés rendezésre szólították fel a helyi hatóságokat.

Szabotázsakciók végrehajtásával megbízott grúz "ügynököket" öltek meg a dél-oszétiai hatóságok, jelentette be kedden a szakadár grúz tartomány egyik minisztere. Irina Gaglojeva, a terület szakadár kormányának szóvivője szerint a "szabotázsmisszión" lévő grúz ügynököket a dél-oszétiai erők ölték meg keddre virradóra a hegyvidéki Kvajsza falunál.

Az Interfax hírügynökség idézte Eduard Kokoitij dél-oszét elnököt, aki szerint a grúz ügynökök terrortámadásokra készültek a jövő hónapban esedékes függetlenségi népszavazás előtt. „Grúz szabotőrök egy csoportját semmisítettük meg reggel” – nyilatkozta a Reutersnek Borisz Csocsiev rendkívüli helyzetek minisztere, arra azonban nem tért ki, hogy a megölt grúzok pontosan mit tettek vagy kinek dolgoztak.

A grúz hatóságok érdemben egyelőre nem reagáltak a bejelentésre. Annyit közöltek, nincs tudomásuk arról, hogy grúz rendőröket vagy katonákat öltek volna meg Dél-Oszétiában.

Múlt hónapban a grúz védelmi minisztert szállító helikopter repült át Dél-Oszétia felett, amit a helyi erők megpróbáltak kilőni. A tűzharcban három dél-oszét és egy grúz rendőr életét vesztette.

A nemzetközi közösség nem ismeri el függetlenségüket

Dél-Oszétia, illetve Grúzia másik szakadár tartománya, Abházia, nemzetközi elismerés nélkül igazgatja önmagát azóta, hogy a kilencvenes évek elején vívott véres harcok árán távozásra kényszerítették a grúz erőket. Ugyan a két oldal tűzszünetet kötött, de továbbra is forrongások jellemzik kapcsolatukat, főleg mióta 2004-ben a nyugatbarát Mihail Szaakasvilit választották meg Grúzia elnökének.

Szeptember közepén, néhány nappal azután, hogy Dél-Oszétia bejelentette a függetlenségi népszavazás megrendezését, az Európa Tanács főtitkára, Terry Davis felszólította Dél-Oszétia hatóságait, hogy a november 12-én esedékes referendum helyett kezdjenek tárgyalásokat a grúzokkal, hiszen a nemzetközi közösség úgysem fogja elismerni annak eredményeit. Hangsúlyozta, hogy a konfliktust csak békés rendezéssel zárhatják le, hogy az nemzetközi szinten is elfogadható legyen.