Valér
-1 °C
0 °C

Del Pontét lenyűgözte Milosevics

2006.07.28. 14:40
A nemzetközi közösséget is szemrehányással illette az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnökkel foglalkozó hágai törvényszék fővádlója, Carla Del Ponte egy interjúban.

"Lenyűgöző volt, ahogy egyes tanúkat kihallgatott. Tudta, hogy miként kell az emberekre hatni. Én ezt csodáltam. Ő volt az egyetlen vádlott, aki egyedül védekezett. Vannak vádlottak, akiket úgy ítélnek el, hogy szavukat sem lehet hallani. Milosevics mindig beszélt. Ő volt Jugoszlávia elnöke. Egy fokozattal mindig gyorsabban pörgött, mint a többiek..." - mondta a Frankfurter Allgemeine Zeitung pénteki számában megjelent interjúban a svájci főügyész.

Még nem érte el célját

Del Ponte Milosevics váratlan halálát "vereségnek" minősítette, de szerinte a volt jugoszláv vezető védőként való szereplésének szakasza már a végéhez közeledett. "Volt még néhány fontos tanúja, akiket mi is szívesen kereszttűz alá vettünk volna, ezek az emberek beavatottak voltak" - mondta Del Ponte.

A hágai fővádló úgy nyilatkozott hogy még nem érte el célját, mert hat, háborús bűnökkel vádolt személy még mindig szabadlábon van.

Karadzsics ügye elaludt

Carla Del Ponte szemrehányással illette a nemzetközi közösségét, mondván, hogy nincs kellő együttműködés a háborús bűnösök felkutatásában. Szerinte jó lenne, ha erre a feladatra külön erőt hoznának létre.

"Senki sem keresi Radovan Karadzsicsot", az egykori boszniai szerb politikai vezető felkutatásának ügye elaludt - állapította meg Del Ponte. "Most Ratko Mladicsra (a boszniai szerbek egykori katonai vezetőjére) összpontosítunk, mert tudjuk, hol van".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!