Emőke
-4 °C
9 °C

Lángba borulhat Dél-Szerbia

2003.03.09. 19:30
A dél-szerbiai Bujanovac közelében rövidesen megkezdik egy katonai-rendőrségi támaszpont kiépítését - értesült a belgrádi Beta hírügynökség. A hírt akkor jelentették be, amikor az Albán Nemzeti Hadsereg nevű szélsőséges szervezet fegyverbe szólította nemzettársait, hogy egyesítsék az albánok lakta balkáni területeket.
Mladen Cirkovic, altábornagy, a pristinai hadtest parancsnoka megerősítette, hogy a dél-szerbiai Bujanovac közelében rövidesen megkezdik egy katonai-rendőrségi támaszpont kiépítését - Cirkovic elmondta, a földmérnökök Cepotin falunál már befejezték a munkát és tavaszra megkezdik a "szerb Bondstill" építését, amelyben a hadi ás műszaki felszereléssel együtt körülbelül 1000 katona és rendőr fér el. A bázist a világban alkalmazott mércék szerint építik fel azzal a feladattal, hogy általa egyszerre rendezzék a Dél-Szerbiában állomásozó katonák és rendőrök biztonságos elhelyezését.

A hírt akkor jelentette a belgrádi Beta hírügynökség, amikor az Albán Nemzeti Hadsereg (AKS) nevű szélsőséges szervezet fegyverbe szólította nemzettársait, hogy egyesítsék az albánok lakta balkáni területeket. A Koszovó területén tevékenykedő AKS internetes honlapján tette közzé felhívását. Felszólította a dél-szerbiai és a macedóniai többnemzetiségű rendőri alakulatokban szolgáló albánokat, hogy hagyják ott csapategységeiket, és csatlakozzanak az AKS-hez.

A nevezett rendőri alakulatok a két évvel ezelőtti dél-szerbiai és macedóniai válságot lezáró békeegyezmények után jöttek létre a többségi nemzet és a kisebbségi albánok képviselőiből. A békemegállapodásokat elutasító gerillák mindkét térségben állandóan fenyegetik a biztonsági alakulatban szolgáló "áruló" honfitársaikat. A soknemzetiségű rendőrség nem váltotta be a hozzá fűzött reményéket, ezért például Dél-Szerbiában ténylegesen hatalma csak a szerb csendőrségnek van.