Szilárda
0 °C
6 °C

Budapesten akartak fegyvert venni az ETA tagjai

2001.10.15. 10:09
Az ETA tagjai Budapesten próbáltak meg fegyvert és robbanóanyagot vásárolni az orosz maffiától és iraki összekötőkön keresztül Oszama bin Laden szervezetétől, az al-Kaidatól. Az akció meghiúsult, ugyanis az ügynökök eltűntek, miután a brit titkosszolgálat letartóztatta a Valódi IRA három tagját. Demeter Ervin a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter az RTL Klub híradójának elárulta: tudott az akcióról, de államtitok miatt nem mondhat többet.
A brit elhárítás elfogott három az IRA szélsőséges szárnyához, a Valódi IRA-hoz tartozó terroristát kevéssel a szeptember 11-i USA elleni terrortámadás előtt. A férfiak beszámoltak arról, hogy információjuk szerint az ETA tagjai a nyáron Budapesten jártak, ahol fegyvereket akartak beszerezni iraki ügynökökön és az orosz maffián keresztül.

Demeter Ervin államtitokról beszél

A szállítmány ötezer kiló robbanóanyagból, kétezer robbantó készülékből, háromszáz kézigránátból, ötszáz pisztolyból és kétszáz gépfegyverből állt volna. Az RTL Klub Híradójának Demeter Ervin a titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter elárulta, hogy az angol titkosszolgálat tájékoztatta magyar kollégáit az ügyről. A miniszter elmondta: "tudja, mi van az ügy hátterében, de nem nyilatkozhat róla, mert államtitok".

Simicskó cáfolta saját miniszterét

Ugyanakkor Simicskó István nemzetbiztonsági államtitkár hétfőn, az InfoRádiónak leszögezte, nincs valóságalapja annak a hírnek, miszerint az akcióról a brit hírszerzők a magyar hatóságokat is tájékoztatták. Ugyanakkor úgy vélte, hogy ez híresztelés szándékos félrevezetés is lehet.

A szálak Bin Ladenhez vezetnek

Az akció állítólag azért hiúsult meg, mert az ügynököknek nyoma veszett, s elfogták a három Valódi IRA-tagot, akik hasonló kiküldetésben jártak. A letartóztatottak elmondták, hogy az ETA és az IRA között nagyon szoros a kapcsolat, és mindkét terrorszervezet állandó kapcsolatban van egy Hamid Aics nevű 34 éves algíri állampolgárral, aki Oszama bin Laden szervezetének, az al- Kaidának az európai kincstárnoka.

Felvétel készült a budapesti találkozóról

Az El Mundo spanyol napilap hétvégi riportja szerint a budapesti találkozóról a brit elhárítás magnófelvételeket készített. Mindezek akkor derültek ki, amikor hírül adták, október 10-étől az ETA-t is figyeli az USA titkosszolgálata.