Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Véres háborúellenes tüntetések

2003.03.26. 08:56
Összecsapásokba torkolltak szerdán az iraki háború elleni béketüntetések Ausztráliában és Dél-Koreában. Spanyolországban trágyát hordtak a kormányfő vezette spanyol Néppárt székháza elé, Új-Zélandon pedig a demonstrálók saját vérükkel festettek keresztet az amerikai konzulátus bejárata elé.
Az új-zélandi Aucklandben véres keresztet rajzoltak az amerikai főkonzulátus elé. Sydneyben a városközpontban csaptak össze a tüntető diákok és a rendőrök. A közel 10 ezer főnyi tömeg kövekkel, üvegekkel, petárdákkal dobálta meg a rendőröket, akik közül hárman fejsérüléseket szenvedtek. Tizennégy diákot őrizetbe vettek. A hatóságok egy közel-keleti származású diákcsoportot vádolnak az erőszak szításával. Ez volt az első eset, hogy a napok óta tartó ausztráliai tiltakozások agresszív cselekedetekbe csaptak át.

Ugyancsak zavargások voltak Szöulban, ahol szélsőbaloldali tüntetők meg akarták rohamozni az Egyesült Államok nagykövetségét, és robbantásos merénylettel fenyegettek egy McDonald,s gyorséttermet. A rendőrök mintegy 50 tüntetőt állítottak elő a két helyszínen.

Az új-zélandi Aucklandben egy dominikánus szerzetes és egy katolikus munkás saját vérével rajzolt keresztet az amerikai főkonzulátus bejárata előtti szőnyegre. Auckland püspöke elítélte az akciót, és bocsánatot kért az amerikaiaktól. Peter Murnane atya szerint azonban a főpap "nem értette meg a gesztus lényegét, amely szentesíti az iraki néppel való szolidaritást, és szembesíti az Egyesült Államok hatalmasait az általuk elkövetett szentségtöréssel."

Párizsban a diákok tüntettek

Újabb tüntetések voltak kedden este Európa több nagyvárosában az iraki háború ellen. Párizsban mintegy 8000 egyetemista és középiskolás diák vonult fel, hogy szolidaritásáról biztosítsa az iraki népet. Békegyűléseket tartottak több egyetemi központban, köztük Saint-Denis-ben és Nanterre-ben - ez utóbbiból indult el 1968-ban a Daniel Cohn-Bendit vezette diáklázadás. A békemegmozdulásokhoz csatlakozott a maga módján a Bercy-ben fellépő Sir Paul McCartney: az egykori Beatle a közönség hangulatától elragadtatva együtt énekelte hallgatóságával John Lennon legendás békedalát, a Give Peace a Chance-t.

Hétszáz kiló trágya

Barcelonában ugyancsak egyetemista diákok hordtak az állatorvostan-hallgatók ötletére mintegy 700 kilogrammnyi friss trágyát a José Maria Aznar kormányfő vezette spanyol Néppárt székháza elé. A keddi nap folyamán 5000 diák és tanár tüntetett a katalán fővárosban a háború ellen. Barcelona főutcáit blokád alá vették, és a tanárok megafonon előadásokat tartottak a nemzetközi jogról.

Brnóban hat cseh béke-, illetve környezetvédoőmozgalom felhívására tartottak békemegmozdulást, egyaránt háborús bűnösnek bélyegezve Szaddám Huszein iraki és George Bush amerikai elnököt.

A San Franciscó-i békeszervezetek kedden bejelentették: folytatják megmozdulásaikat annak ellenére, hogy az elmúlt öt napban több mint 1700 békeaktivistát vett őrizetbe a rendőrség. A kaliforniai város tüntetői április 7-re országos mozgalmat hirdettek meg mindazon cégek ellen, amelyek vélhetően hasznot húznak az iraki háborúból.