Ervin
14 °C
21 °C

A demokraták a szenátusban is többséget szereztek

2006.11.09. 06:28
A virginiai szenátori mandátum megnyerésével a Demokrata Párt a szenátusban is többséget szerzett a keddi félidős kongresszusi választásokon.

A Demokrata Pártnak 1994 óta először lesz többsége az amerikai kongresszus alsó- és felsőházában egyaránt.

Jim Webb demokrata párti jelöltnek sikerült legyőznie George Allen republikánus szenátort, ezzel az ellenzék megszerezte a többséghez szükséges hatodik szenátori mandátumot is.

Az előzetes eredmény szerint Webb a 2,3 millió leadott szavazatból 7000 szavazattal kapott többet ellenfelénél. A szavazatok végleges összeszámlálása egy hétig tart, a győztest november 27-én hirdetik ki. Az esetleges újraszámlálás decemberre is áthúzódhat.

Allen kampánycsapata nem volt hajlandó elismerni a vereséget, tanácsadója, Ed Gillespie Richmondban újságírókkal előzőleg szerdán azt közölte, hogy megvárják a november 27-i hivatalos végeredményt.

51:49

Az NBC és a CBS televíziók csütörtök hajnali előrejelzése szerint a Demokrata Pártnak 51, a Republikánus Pártnak pedig 49 mandátuma lesz a szenátusban.

Valójában a demokratáknak és a republikánusoknak is 49-49 szenátora van, de az elvileg párttámogatás nélkül győző Joe Lieberman 2000-ben még a demokraták alelnökjelöltje volt, a független Bernie Sanders pedig liberálisnak, azaz az Egyesült Államokban baloldalinak számít, azaz feltehetően mindketten a demokratákat fogják támogatni.

A győzelemnek köszönhetően várhatóan Harry Reid nevadai szenátor, a felsőház demokrata csoportjának vezetője lesz a szenátusi többség vezetője.

Ha a Demokrata Pártnak és Republikánus Pártnak egyaránt 50-50 mandátuma lett volna a szenátusban, a testületben továbbra is vezető szerep jutott volna a republikánusoknak Dick Cheney szavazatának köszönhetően, aki alelnöki minőségében a felsőház elnöke is egyben.

A független jelölt is demokrata

Az NBC reggeli becslése szerint a képviselőház összetétele a következőképpen alakul: demokraták: 234 mandátum (a korábbi képviselőházban 201 mandátum), független: 0 mandátum (1), republikánusok: 201 mandátum (233).

Újraválasztották Joe Lieberman connecticuti szenátort, aki az eddigi szenátusban a demokrata frakcióban ült, de most függetlenként indult (bár továbbra is a demokratákat támogatja). Ugyancsak függetlenként választották újra Bernie Sanders vermonti szenátort.

Virginián kívül a Demokrata Párt Montanában, Missouriban, Ohióban, Pennsylvaniában és Rhode Island államban hódított el szenátori mandátumokat a republikánusoktól. Montanában és Virginiában csak néhány ezres a szavazatkülönbség a demokrata párti jelölt javára.

Schwarzenegger győzött

A Fehér Házban 2001 óta van hivatalban republikánus elnök George Bush személyében, a republikánusoknak 1994-ben van többségük a képviselőházban és ugyancsak tizenkét éve - a 2001 és 2003 közötti rövid időszakot leszámítva - a szenátusban.

Kétszázmillió amerikait szólítottak kedden az urnához, hogy újra válassza az amerikai törvényhozás, a kongresszus 435 fős alsóházának valamennyi tagját, a 100 fős felsőház tagjainak egyharmadát, valamint 36 szövetségi állam kormányzóját.

Az ötven kormányzói hely közül várhatóan 28 jut a Demokrata Pártnak. Nagy többséggel - 55,8 százalékkal - újraválasztották Arnold Schwarzenegger republikánus kormányzót Kaliforniában, ahol egyébként demokrata párti szenátort nyert a szavazatok közel 60 százalékával.

Leg, leg, leg

Harry Reid szerint az "amerikaiak világosan és habozás nélkül megmutatták, hogy a demokrata pártiaknak új irányba kell vezetniük az országot". Az amerikaiak elfáradtak a George Bush mandátumának kezdete óta Irakban és az Egyesült Államokban elszenvedett kudarcoktól, tette hozzá.

A demokrata párti Nancy Pelosi, a képviselőház leendő elnöke, aki csütörtökön várhatóan a Fehér Házban ebédel, a távozó republikánus többség korrupciós botrányaira utalva ígéretet tett, hogy január 1-jén hivatalba lépő új törvényhozás "a történelem legbecsületesebb, legetikusabb és legnyitottabb kongresszusa lesz".