Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Két szémelyt letartóztattak a hágai rajtaütésben

2004.11.10. 21:55
Két személyt letartóztattak Hágában, akik egy házba zárkóztak be, és egy vélhetően kézigránátot hajítottak a bejutni próbáló rendőrökre, kettő közülük súlyosabb sérüléseket szenvedett. A holland város légterét lezárták, a rajtaütést a speciális alakulatok hajtották végre. A hatóságok nem kívánnak részleteket közölni az ügyről, amit a sajtó Theo van Gogh múlt heti meggyilkolásával hoz összefüggésbe.
A holland speciális alakulat foglalt el szerda délután egy hágai lakóházat , ahol két gyanúsított hajnalban elbarikádozta magát, és a kiszálló rendőrökre gránátot vetettek.

A robbanásban három rendőr megsebesült. A nyomozók egy lakóházban kíséreltek meg házkutatást kezdeni, amikor a házból kidobtak egy kézigránátot, de az is elképzelhető, hogy robbanószerkezetet szereltek az ajtóra. Az eset után nem sokkal a hatóságok lezárták Hága légterét, és kiszállt a speciális egység is.

A robbanás előtt a rendőrök tűzharcba keveredtek a ház lakóival. A nyomozóhatóságok egyelőre nem kívánták nyilvánosságra hozni, milyen ügyben folyt nyomozás a lakók ellen, a média értesülései szerint terrorista cselekmények vádlottjait keresték.

A három rendőr közül kettőt kórházba vitték, a harmadik csak könnyebben sérült meg.

Az eset hasonlít ahhoz a spanyolországi rajtaütéshez, amit a hatóságok a márciusi vonatrobbantás után egy hónappal hajtottak végre. Akkor a terroristák levegőbe röpítették magukat, a robbanásban egy rendőr meghalt, és 11 személy megsebesült.

Temetés, gyújtogatás

Hollandiában Theo van Gogh filmrendező múlt keddi meggyilkolása óta felettébb feszült a hangulat.

A gyilkosságot követő nyomozás során eddig tíz arab országokból származó személyt vettek őrizetbe, többnyire marokkói állampolgárságúakat.

Az iszlámot bíráló tévésorozata miatt kivégzett rendező halálának bosszújaként több iszlám létesítményt is támadás ért, összesen nyolc mecsetben és iskolában tettek kárt ismeretlenek. Kedden este egy iskolát gyújtottak fel ismeretlenek, az épület oldalára "Nyugodj békében, Theo!" feliratot, valamint a "fehér hatalom" szimbólumát mázolták.

Van Gogh gyászszertartása kedden különösebb rendzavarások nélkül zajlott le, a nyilvános megemlékezésen mintegy százötvenen jelentek meg.