Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Stabil Arafat állapota

2004.11.01. 13:45
A palesztin elnök jobban van, az orvosok egyre bizakodóbbak. Eközben Arafat rámalláhi rezidenciáján sorban kihallgatják azokat, akiknek közük volt a palesztin elnök ételeinek elkészítéséhez az elmúlt két hétben.
Jasszer Arafat palesztin elnök állapota stabil, és környezete bizakodóbb e tekintetben - közölte hétfő délelőtt a Párizsban tartózkodó palesztin küldöttség egyik magas rangú tagja.

"Állapota stabil. Határozott javulás érzékelhető. Bizakodóbbak és nyugodtabbak vagyunk az elnök állapotát illetően, és reméljük, hogy két napon belül az összes vizsgálat befejeződik" - közölte a meg nem nevezett palesztin illetékes.

Az as-Sark al-Auszat című arab nyelvű lap jól értesült palesztin forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a palesztin autonómia biztonsági szolgálatai Arafat rámalláhi rezidenciáján sorban kihallgatják azokat, akiknek közük volt a palesztin elnök ételeinek elkészítéséhez az elmúlt két hétben.

A rámalláhi kórház palesztin főorvosa a lap szerint kizárta annak lehetőségét, hogy Arafatot hagyományos méreggel megmérgezték volna, mert a beteg nem mutatja az ilyen esetekben szokásos tüneteket.

- De meg kell várni a francia orvosok vizsgálatainak az eredményét, mert ők rendelkeznek az ilyen vizsgálatokhoz szükséges különleges berendezéssel - hangsúlyozta.

Korábban olyan értesülések láttak napvilágot, hogy abban a francia katonai kórházban, ahol Arafatot gyógykezelik, vizsgálatokat végeznek arra vonatkozóan, vannak-e mérgek a nagybeteg palesztin elnök szervezetében. Ezenkívül azt is vizsgálják, hogy Arafatnak nincs-e rákbetegsége. Az első vizsgálatok nem erősítették meg azt a gyanút, hogy Arafat leukémiában szenvedne.

A hét végi izraeli sajtó tollhegyre tűzte Aharon Zeévi Farkas tábornok, az izraeli katonai titkosszolgálat főnökének kijelentését, aki szerint "Arafatnak nincs más választása: vagy meghal, vagy felépül". Farkas ezt a nagy ívű megállapítást az izraeli kormány heti ülését megelőzően tette egy újságíró kérdésére válaszolva.

A Jediót Ahronót című izraeli napilap azt írta, hogy a titkosszolgálati főnök kijelentése a nagy izraeli-arab válság idején hangoztatott mondásra emlékeztet, mely szerint Izraelnek csak két választása van: a háború vagy a béke. Az izraeli közszolgálati rádióban pedig John Maynard Keynes brit közgazdász elmésségét idézték, mely szerint "rövidebb-hosszabb távon mindannyiunkat meghalni szólítanak".