Ágnes
-1 °C
2 °C

Egymillió amerikait kitelepítenek

2005.07.09. 23:36
A Dennis nevű hurrikán vasárnap éri el az Egyesült Államok déli részét, és az emberek az útjában álllnak. Kubában és Haitin már megmutatta erejét, harminc embert megölt.

Floridában, Alabamában és Mississippiben a hatóságok több mint egymillió embert szólítottak fel arra, hogy azonnal hagyják el otthonukat. Így talán megmenekülhetnek a Dennis hurrikán pusztításától - a trópusi vihar legalább harminckét embert megölt Kubában és Haitin.

Dennis várhatóan vasárnap éri el az amerikai szárazföldet a három állam határvidékén, a Mexikói-öböl északi partján. Ereje ugyan gyengült, miközben keresztülsöpört Kubán, és óránkénti 240 kilométeres sebessége 144 kilométerre csökkent, ám a nyílt tenger fölött újból erőre kapott, és félő, hogy a Mexikói-öböl meleg vize fölött haladva még erősebbé válik.

Százezrek, milliók

Az átmenetileg legyöngült Dennis csupán súrolta Florida déli részét, de közép-európai idő szerint a szombat esti órákban még mindig mintegy 140 ezer otthon és munkahely volt áram nélkül. Ez egy nagyon veszélyes vihar, figyelmeztetett Jeb Bush floridai kormányzó, hogy meggyőzze az állam kitelepülésre felszólított hétszázezer lakosát. Alabamában és Mississipiben ötszázezer embert kértek fel otthona elhagyására az illetékesek.

Csütörtökön még a Cindy nevű hurrikán tombolt a környéken, és mivel mindkét vihar akadályozza Mexikói öbölben az olajtermelést, komoly hatással vannak az olajárra is. Mint azt korábban megírtuk, az öbölben az olajtermelés tizenhárom, a gáztermelés hét százalékkal csökkent, és emiatt az árak egy ideig nem süllyednek a hordónkénti 60 dollár alá.