Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Mozgósították az amerikai haderőt

2001.09.21. 01:23
A Pentagon által kiadott mozgósítási parancs nyomán az amerikai légierő és a szárazföldi egységek összpontosítják erőiket azokon a bázisokon, amelyekről George W. Bush döntése esetén elindulhat a "Végtelen Igazság" névre keresztelt terrorizmusellenes háborús csapás.
Csütörtöki sajtótájékoztatóján Donald Rumsfeld védelmi miniszter nem közölte: a Pentagon kiadta az első mozgósítási parancsokat. Az erők összevonásának helyével kapcsolatban sem a Pentagon, sem a mozgósított katonák nem adnak és nem adhatnak információt.

Csatasorban

Természetesen sem Rumsfeld, sem helyettese, Thomas White nem árult el további részleteket az összevonásokkal kapcsolatban.

Rumsfeld világossá tette: az amerikai hadsereg nem kapott parancsot támadásra, az erőket azért összpontosítják a térségben, hogy "Bush elnök rendelkezésére álljanak".

"Erőink megpróbálnak felállni a világnak azon pontjain, amelyek megfelelőek lehetnek, ha az elnök úgy dönt, beveti őket" - mondta Rumsfeld.

A CNN értesülései szerint a készülő akció neve "Infinite Justice", vagyis "Végtelen Igazság" lenne - bár ezt a valószínűleg megváltoztatják az iszlám közösség tiltakozása miatt (az iszlám szerint egyedül Allah lehet végtelenül igazságos).

Amerikai-brit együttműködés

Az amerikai légierő tucatnyi harcigépe - B-52-es és B-1-es bombázók - már szerdán a Perzsa-öböl térségbe érkeztek. Ugyancsak csütörtökön amerikai és brit repülők iraki légelhárító ütegeket bombáztak.

Az Enterprise és a Carl Vinson anyahajó már Arab-tengeren vannak. Az anyahajók (egyenként) hetvenöt repülőgéppel rendelkeznek.

Pentagoni források szerint egy hamarosan kiadandó második mozgósítási parancs nyomán a térség földi bázisain állomásozó amerikai harcigépek száma elérheti a százat. Emellett további cirkálórakéta-hordozó B-52-es bomázókat vonnak össze a Diego Garcia-i brit-amerikai bázison, az Indiai-óceán térségében.

A Theodore Roosevelt anyahajó, amely szerdán futott ki Norfolkból tizenötezer tengerésszel fedélzetén - a Földközi-tenger felé tart. A Theodore Rooseveltet az amerikai védelmi minisztérium szeint nem a mozgósítás részeként indították el.