Ödön
1 °C
11 °C

Izrael deportálna

2002.07.22. 10:40
Emberjogi szervezeteken kívül az ENSZ és az Egyesült Államok tiltakozását is kiváltotta Izraelnek az a terve, hogy a palesztin öngyilkos merénylők családtagjait elrettentésül deportálják. Palesztin tisztviselők háborús bűnnek nevezték az elképzelést.
A múlt hét végén az izraeli katonaság Ciszjordániában lerombolta két terrorizmussal gyanúsított palesztin férfi családjának házát. A két család 21 tagját előállították, és elképzelhető, hogy a Gázai övezetbe vagy Libanonba deportálják őket.

Csak a közreműködőket

Noha a kérdésben még nem született végleges döntés, Eliakim Rubinstein igazságügyi miniszter pénteken azt mondta, úgy hiszi, ezt az izraeli jogrend lehetővé teszi, amennyiben a deportáltakat egyértelműen kapcsolatba lehet hozni terrorcselekményekkel. Egyszerű rokoni kapcsolat alapján senkit nem lehet megbüntetni, szögezte le. Hozzátette, hogy a családtagok előállítása és a terrorizmussal gyanúsítottak házának lerombolása - ez egyébként rutinszerűen folyik - teljesen legális, amint azt nemrég az izraeli felső bíróság is megerősítette egy döntésében.

A terrorizmussal gyanúsítottak családjának deportálását - egyfajta elrettentésül - régebben rendszeresen gyakorolták az izraeliek, de az 1987-1993-as első intifáda óta erre egyszer sem került sor. Elvileg szintén véget vetettek a palesztin gyanúsítottak kínzásának, ami egészen a kilencvenes évek végéig - a legfelsőbb bíróság tiltásáig - teljesen legális volt. Más kérdés, hogy ez nem akadályozza meg az izraeli belbiztonságiakat és a katonaságot abban, hogy embertelenül bánjanak a palesztin fogva tartottakkal, legalábbis az Amnesty International és más, köztük izraeli, emberjogi szervezetek szerint.

(Ha már Amnesty International: a rangos emberjogi szervezet, amely eddig inkább Izraelt piszkálta, nemrég elítélte és emberiség elleni bűnnek nevezte nemcsak a palesztin öngyilkos merényleteket, de minden olyan palesztin akciót, amelyik az izraeli polgári lakosság ellen irányul.)

Tiltakozás

Szaeb Erekat palesztin kormánytag hírügynökségeknek nyilatkozva háborús bűnnek és emberiség elleni bűncselekménynek nevezte a családtagok tervezett deportálását. A B'Tselem nevű izraeli emberi jogi szervezet szerint a deportálás megsérti a hadviselés szabályairól szóló genfi egyezményt, és a kollektív büntetés ilyen módja "lemoshatatlan szégyenfoltot hagyna Izrael államon". Szintén a genfi egyezményre hivatkozva egy palesztin jogvédő szervezet beadvánnyal fordult az izraeli legfelsőbb bírósághoz, kérve, hogy az akadályozza meg a deportálásokat.

Az Egyesült Államok is tiltakozott. "Ártatlan emberek megbüntetése nem fogja megoldani Izrael biztonsági problémáit" - mondta Richard Boucher külügyminisztériumi szóvivő pénteken. Felemelte szavát a deportálás és a gyanúsítottak házának lerombolása miatt Kofi Annan ENSZ-főtitkár, az Arab Liga és Mubarak egyiptomi elnök is.

Háború vagy nem háború?

A negyedik genfi egyezmény kifejezetten megtiltja a polgári lakosság kitelepítését a háborús területről. Jogi problémát jelent azonban, hogy a palesztinok és Izrael hivatalosan nem állnak egymással háborúban. "Háború" ugyanis jogi értelemben csak két állam között képzelhető el, a palesztinoknak pedig ilyesmijük nincs, csak korlátozott önkormányzatuk a Palesztin Nemzeti Hatóság vezetésével.

Hasonló logikát használ Izrael, amikor zsidó telepeket létesít a palesztin területeken. A telepek a nemzetközi jog értelmében illegálisak, ugyanis a genfi egyezmény megtiltja, hogy a megszálló ország az általa megszállt területekre saját polgárait beköltöztesse. Izrael szerint azonban Ciszjordánia és a Gáza-övezet nem megszállt, hanem "vitatott státuszú" terület, ezért nem vonatkozik rá a genfi egyezmény rendelkezése.

(Az Egyesült Államok egyébként szintén nem tekinti hadviselő félnek az al-Kaidát, ami lehetővé teszi számára, hogy a Guantánamói-öbölben lévő amerikai bázison fogvatartott, Afganisztánban elfogott fegyveresektől megtagadjon egy sor olyan jogot, ami kijárna nekik, ha egy hadviselő állam katonái volnának. Az amerikai alkotmány által biztosított jogok, például az ügyvédhez való jog, szintén nem járnak nekik, mert nem amerikai állampolgárok és nincsenek amerikai területen. Ezzel együtt a fogvatartottakkal, saját bevallásuk szerint, igen jól bánnak.)

Van valakinek valami új ötlete?

Elemzők szerint az új izraeli stratégia mögött az áll, hogy gyakorlatilag már minden más kudarcot vallott. Az elmúlt hónapban az izraeli katonaság újra megszállta a palesztinoknak a kilencvenes években átadott városokat, és sok helyen kijárási tilalmat rendelt el. Ennek ellenére, noha megritkultak, a palesztin merényletek nem maradtak abba. A múlt héten 11 izraeli halt meg palesztin támadásokban. A Ha'aretz nevű izraeli napilap nemrég véleményoldalán közölt egy illusztrációt, amely izraeli tábornokokat ábrázol, amint egy asztal körül ülnek. A kép felirata: "Van valakinek valami új ötlete?"

A deportálás célja az, hogy elrettentse az új merénylőket. Tudható, hogy az öngyilkos merényletre készülők gyakran támogatást és bíztatást kapnak családjuktól. Amennyiben a merényletre készülők tudnák, hogy nem csak ők fognak odaveszni a "mártírakcióban", de családjuk is "fizetni fog", úgy talán meggondolják magukat - vélekednek izraeli tisztviselők.

A palesztinok nem így gondolják. Egy, a Ha'aretznek nyilatkozó magasrangú palesztin tisztviselő szerint a deportálások csak még több erőszakhoz vezetnének. A Hamasz egyenesen arra figyelmeztetett, hogy újabb "mártírokat" indít "mindenhová" Izraelben, ha a katonaság kitelepíti a családokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?