Szilárda
-4 °C
3 °C

Agyonlőttek egy orosz politikust Moszkvában

2002.08.21. 11:03
Moszkvai lakása közelében szerdán meggyilkolták Vlagyimir Golovljovot, az orosz törvényhozás alsóháza, az állami duma képviselőjét. A honatya ellen súlyos gazdasági visszaélések gyanújával folytatott eljárást az orosz ügyészség.
A Liberális Oroszország mozgalomhoz tartozó politikust kutyasétáltatás közben, egy parkban támadták meg: két ismeretlen férfi két pisztolygolyót eresztett a 45 éves képviselő fejébe, majd elmenekült a helyszínről. Az áldozat kilétére való tekintettel Vlagyimir Pronyin moszkvai rendőrfőnök és Mihail Adjukov városi főügyész is szemlét tartott a bűncselekmény helyszínén.

Sikkasztással vádolták

Golovljov ellen egyébként súlyos gazdasági visszaélések gyanújával folytatott eljárást az orosz ügyészség, a honatya mentelmi jogát tavaly novemberben vonta meg az állami duma. Előzetes letartóztatásához viszont képviselőtársai többsége nem adta beleegyezését. Az Eho Moszkvi rádió közlése szerint a rendőrség egyelőre nem zárja ki a politikai motívumot sem.

Ez utóbbi variációt gyanítja a bűncselekmény mögött Szergej Jusenkov, a Liberális Oroszország másik képviselője is. Golovljov ellen a cseljabinszki ügyészség indított eljárást azzal a gyanúval, hogy a politikus az 1990-es években az állami vagyonügynökség területi vezetőjeként nagy összegeket tüntetett, vagy sikkasztott el, illetve privatizációs visszaélésekben vett részt. A képviselő tagadta a terhére rótt bűncselekményeket, és azt állította, hogy a hatalom politikai okokból indított hajszát ellene.

Tavaly a kutyája védte meg

Jusenkov a merénylet után nyilatkozva felidézte, hogy Golovljovot már tavaly is támadás érte, ugyancsak a duma-képviselőknek fenntartott lakóháza közelében, akkor viszont kutyája meg tudta védeni a politikust. A Liberális Oroszország színeiben 5 képviselő politizál az állami dumában. A mozgalom nyíltan kötődik a Vlagyimir Putyin elnökké választása után a Kremlben kegyvesztetté vált nagyvállalkozóhoz, Borisz Berezovszkijhoz, aki az ellene gazdasági visszaélések gyanújával indított oroszországi eljárás miatt jelenleg Londonban él.

A politikai tömörülés tavasszal azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy ok mutatták be Oroszországban Berezovszkij dokumentumfilmjét, amelyben az "oligarcha" az orosz titkosszolgálatokat vádolja az 1999-ben Moszkvában és Volgodonszkban elkövetett, csecsen terroristáknak tulajdonított lakóház-robbantásokkal.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!