Katalin
-1 °C
3 °C

Amerikai konvojokra támadtak Irakban

2003.06.16. 15:31
Szaddám Huszein hívei aknavetőkkel támadtak két amerikai konvojra Irak különböző vidékein vasárnap. A támadásokban legalább négy katona megsérült.
Az amerikai Központi Parancsnokság szerint egy civileket szállító buszt is eltaláltak a fegyveresek, akik egy amerikai konvojra támadtak al Musahidahnál, Bagdadtól huszonöt kilométerre északra. Két amerikai katona súlyosan megsérült, a polgári áldozatok számáról azonban nem érkezett jelentés. Ugyancsak vasárnap gránátvetőkkel támadtak egy amerikai katonai konvojt Ab Dudzsálnál, Bagdadtól ötvenöt kilométerre. Itt két amerikai katona sérült meg könnyebben. Nadzsafnál egy amerikai katona "nem ellenséges tűzben" vesztette életét, de az esetről nem tudni többet.

Sivatagi Skorpió

Az amerikaiak feltételezése szerint az Irakban még mindig aktív, Huszeinhez hű erők állnak a támadások végrehajtása mögött. A koalíciós erők ezért több akciót is indítottak az ilyen csoportok felszámolására, a Sivatagi Skorpió nevű hadműveletben több ezer amerikai katona vesz részt. A Központi Parancsnokság szóvivője szerint az irakiak ilyen támadásai polgári életeket is veszélyeztetnek.

Száz halott

A múlt héten végrehajtott Félszigeti Csapás elnevezésű hadműveletben amerikai csapatok a Huszeinhez hű erők feltételezett kiképzőtáborait támadtak Balad környékén. Az összecsapásokban több mint száz iraki fegyverest öltek meg.

Elégedetlenség

A második legnagyobb iraki városban, Baszrában több száz ember követelte, hogy a város kerüljön iraki irányítás alá. Közben Richard Meyers tábornok, a vezérkari főnökök egyesített tanácsának elnöke bejelentette: Szaddám Huszein túlélhette a támadást, ezért a katonák a keresésére indultak, jelentette a BBC.