Alfréd
-3 °C
3 °C

Desszantünnep autóborogatással

2003.08.03. 16:26
Lerészegedéssel, randalírozással és autóborogatással emlékezett meg a fegyvernem 73. születésnapjáról az orosz légideszantosok tizenkétezer katonája. A rendőrök megértőek voltak, csak a nagyon durva katonákat vették őrizetbe. Tizenhét deszantos magát ütötte ki, nyolcukat kórházban ápolják.
Ötven egykori légi deszantost vettek őrizetbe a hét végén Moszkvában ittasság, mások emberi méltóságát megsértő magatartás és garázdaság miatt az orosz légidesszant csapatok napján. A fegyvernem megalapításának 73. évfordulóján a volt és jelenlegi katonák sok helyütt randalírozással, a közrend megzavarásával ünnepeltek.

Megértő rendőrök

A rendőrség felkészült a tizenkétezer deszantos várható garázdaságára, ezért a közparkokban megerősítették a védelmet, a piacokat pedig arra kérték, délig zárjanak be. Igyekeztek megértően viszonyulni az illuminált állapotú volt deszantosokhoz, így csak azokat állították elő, akik a közrendet fenyegető módon ünnepeltek.

Felborították

A legjelentősebb incidensre a Krími híd közelében került sor, itt egy százfős csoport felborított egy személyautót. A kocsi nem akart megállni az úttesten átvonuló deszantosok előtt, ezért egy a csoport három-négyszer meghengergette azt, a benne ülő négy utassal együtt.

Nem kímélték magukat sem

A volt deszantosok önmagukat sem kímélték, a részeg ünneplők közül 17 orvosi segélynyújtásra szorult, nyolcat kórházba kellett szállítani. Az ünnepnapon Vlagyimir Putyin elnök is köszöntette a légideszant csapatok jelenlegi és egykori állományát, emlékeztetve arra, hogy a légideszantos szolgálat a legnehezebbek és legfelelősségteljesebbek közé tartozik a fegyveres erőkön belül.