Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Brutális bánásmód miatt szöktek az orosz katonák

2003.01.05. 12:44
A tisztek a laktanyai italozást, a dezertőrök a verést és a gázpisztollyal arcba lövést kifogásolták. Ami biztos, hogy a kegyetlenkedések rendszeresek az orosz seregben.
Ellentétes vélemények látnak napvilágot Oroszországban azzal kapcsolatban, hogy miért hagyta el engedély nélkül az egységét szombaton 24 katona a Leningrádi területen: a katonai ügyészség hajlik arra, hogy a feljebbvalók kegyetlenségei váltották ki a dezertálást, más illetékesek szerint azonban súlyos függelemsértésről van szó.

A sorkatonák közül 18-an röviddel távozásuk visszatérek laktanyájukba, a híradások viszont ellentmondásosak abban a tekintetben, hogy ez önkéntesen, vagy kényszer hatására történt.

Nyolc napon túl

Hatan mindenesetre eljutottak a Katonaanyák Bizottsága jogvédő szervezet szentpétervári irodájába, ahol panaszt tettek feletteseik ellen. A katonák vádjai szerint tisztjeik két alkalommal, január 1-én és 4-én is súlyosan bántalmazták alárendeltjeiket, egy közkatonát és egy tiszthelyettest megvertek, egy másik altisztnek pedig közvetlen közelről gázpisztollyal lőttek az arcába. A szökevények közlése szerint az áldozatok sérülései olyan súlyosak voltak, hogy kórházba kellett szállítani őket.

A leningrádi katonai körzet sajtószolgálata arról számolt be vasárnap, hogy eljárást indítottak a szóban forgó tisztek ellen, de ettől függetlenül elképzelhető, hogy a dezertőröket is felelősségre vonják. Alekszandr Bicskov ezredes, az orosz vasútnál szolgáló katonák fő nevelőtisztje is úgy nyilatkozott, hogy a szökevények súlyos fegyelemsértéssel gyanúsíthatóak. Értesülése szerint a tettlegességet az váltotta ki, hogy a katonák "huligán viselkedésre" ragadtatták magukat feljebbvalóikkal szemben, amikor azok megakadályozták, hogy Szilveszter éjszakáján alkoholt fogyasszanak a laktanyában.

Beavatási szertartások

Oroszországban a feljebbvalók és az öreg katonák kegyetlenkedései jelentik a hadsereg egyik legnagyobb problémáját: az évi több ezer szökés hátterében is gyakran ez a jelenség áll. Tavaly év végén Moszkva közelében sikert értek el dezertáló katonák: miután panaszt tettek a Katonaanyák bizottságánál, eljárás indult az őket bántalmazó és illetményüket megdézsmáló parancsnok ellen. Igaz, ők szervezett formában, őrmesterük vezetésével hagyták el a laktanyát, és a panasztétel után rögtön önként jelentkeztek a moszkvai hadkiegészítő parancsnokságon.

Ugyancsak tavaly ősszel több társát mészárolta le egy határőr az Észak-Kaukázusban. Bár a katona bizonyíthatóan kábítószert fogyasztott a lövöldözés előtt, a katonai ügyészség szerint valószínű, hogy az újoncon éppen kegyetlen "beavatási szertartást" végeztek idősebb társai.