Gerzson
-3 °C
2 °C

Nem kapott menekültstátuszt az amerikai dezertőr

2005.03.25. 14:46
Nem számíthat jogtalan üldöztetésre hazájában az az amerikai légideszantos, aki az iraki háború elől menekülve dezertált és Kanadába szökött, döntött egy torontói bíróság. Kanada ugyan ellenezte az iraki háborút, de nem akarja azt állítani, hogy Washington a saját polgárait üldözi.

Nem kapott menekültstátuszt Kanadában az amerikai hadsereg egyik dezertőrje. A torontói bíróság döntése, ha jogerőre emelkedik, további nyolc amerikai katonaszökevény ügyét is megpecsételheti, jelentette a BBC.

Lelkiismereti okokból

A torontói bíróság véleménye szerint a hadsereget alakulata Irakba küldése előtt elhagyó Jeremy Hinzmant nem fenyegeti üldözés hazájában. Bár a katonaszökevényt akár öt év börtönre is ítélhetik, a bíróság indoklása szerint ez "nem számít az alapvető emberi jogok megsértésének, a károkozás pedig jelentéktelen", írja a BBC.

Hinzman az Egyesült Államok hadseregének egyik leghíresebb alakulatánál, a 82-es légidesszantnál szolgált. 2002-ben megjárta Afganisztánt is, igaz, a küldetés előtt lelkiismereti okokból fegyvertelen szolgálatra soroltatta át magát. 2004 januárjában, amikor alakulatát Irakba küldték volna, megszökött a hadseregtől és Kanadába menekült feleségével és gyermekével.

Nem akarnak feszültséget

Hinzman "nagyon csalódott, nem hisszük, hogy valakinek börtönbe kell kerülnie, csak mert megtagad egy törvénytelen parancsot", nyilatkozta a BBC-nek Jeffry House, a dezertőr ügyvédje. House maga is dezertőrként lett kanadai állampolgár, a hatvanas években a vietnami háború elől menekült az országba. Az ügyvéd bízik benne, hogy másodfokon védence javára ítélnek.

A témával foglalkozó tudósítók szerint ugyanakkor ez kizárt. Bár Kanada ellenezte az iraki háborút, a kormány tisztában van vele, hogy a dezertőrök befogadása komoly nemzetközi feszültséget okozhatna, mivel a menekültstátusz megadásával Kanada azt állítaná, hogy az Egyesült Államok üldözi saját állampolgárait. A BBC tudósítója szerint éppen ezért nem volt meglepő az első fokon eljáró bíróság határozata.