Feloszlott a holland kormány

2006.06.30. 14:43
Miután nem tudta megbuktatni a bevándorlási minisztert, kilépett a kormányból a legkisebb holland kormánypárt. Az elvileg liberális, valójában keménykezű Verdonk az iszlám szélsőségesek egyik elsőszámú célpontjának számító párttársa, a szomáli származású Ayaan Hirsi Alit akarta megfosztani az állampolgárságától, mígnem kedden talált egy jogi kiskaput.

Kilépett a kormánykoalícióból a legkisebb kormánypárt Hollandiában, jelentette a BBC. A centrista D66 távozásával a kormány is felbomlott, ezért előrehozott választásokat tartanak.

Nem sikerült megbuktatni

A centristák a párthovatartozása szerint liberális, valójában vaskezű bevándorlási miniszter, Rita Verdonk leváltását követelték. Verdonk előbb meg akarta vonni bevándorlási kérelmében hazudó, de ténylegesen veszélyeztetett párttársa, a szomáli származású Ayaan Hirsi Ali állampolgárságát, majd egy jogi kiskapura hivatkozva mégis engedélyezte Hollandiai tartózkodását.

Verdonk a múlt héten túlélt egy bizalmatlansági indítványt - pártja, a jobboldali liberális VVD és a miniszterelnök kereszténydemokrata CDA-ja mellette szavazott.

Hiába fenyegették a szélsőségesek, kiutasították volna


Hirsi Ali

Hirsi Ali talán a legismertebb holland képviselőnő, társszerzője volt annak az iszlám nők elnyomását feldolgozó filmnek, amiért Theo van Gogh rendezőt egy iszlám szélsőséges a nyílt utcán leszúrta. A merénylet óta rendőri védelem mellett él.

Az állampolgárságával kapcsolatos botránya hat hete kezdődött, Verdonk miniszterasszony azzal vádolta, hogy 1992-ben menekült kérelmén hamis nevet és életkort adott meg, így öt évvel későbbi állampolgárosítása is törvényellenes volt.

Meggondolta magát

Támadása hatalmas nemzetközi felháborodást váltott ki, és rosszat tett a korábban toleranciájáról híres, a van Gogh-gyilkosság óta egyre inkább beforduló Hollandia imázsának. Hirsi Ali lemondott parlamenti mandátumáról és bejelentette, hogy az Egyesült Államokba települ át.

Verdonk most kedden módosította álláspontját. A parlament vizsgálóbizottsága tett kijelentései szerint az eredetileg Hirsi Magannak hívott Hirsi Ali jogosult az Ali név használatára, mert egyik nagyapját így hívták, az pedig, hogy koráról is hazudott, nem lényeges. Hirsi Ali másnap nyílt levélben mentette fel Verdonkot, aki szerinte "nem tudhatott a részletekről".

Csütörtökön viszont már azt mondta, hogy a levelet csak praktikus okokból írta alá. Szüksége volt holland útlevelére az amerikai vízumhoz, írja a Financial Times.  • Bérelnék
  • Bankszámla