Piroska
-2 °C
5 °C

Kommandós ostrom Dagesztánban

2006.01.03. 20:13
Kapcsolódó cikkek (1)
Elitalakulatokat vet be az orosz hadsereg nyolc, magát Dagesztán hegyvidékén elbarikádozó csecsen lázadó ellen. A harcokat a helyi belügyminiszter személyesen irányítja.

Fegyveres lázadókat zárt körbe az orosz hadsereg Dagesztén észak-kaukázusi hegyvidékén. A csecsen határ közeli búvóhelyükön csapdába ejtett fegyvereseket helikopterekkel és aknavetőkkel támadják, jelentette a BBC.

Az orosz hadsereg feltételezései szerint a lázadók jól felfegyverzettek, ezért nagy erőkkel ostromolják a bunkert.

Az akciót személyesen irányító dagesztáni belügyminiszter, Adilgerej Magomedtagirov szerint nyolc fegyveres rejtőzik a bunkerban, köztük egy rendőrtiszt gyilkosa is, aki ellen nemzetközi körözést adtak ki. A lázadócsoport puskákkal, gépisztolyokkal és gránátvetőkkel van felfegyverkezve.

A támadó orosz csapatokat a Specnaz kommandósai és az Omon félkatonai csoport fegyveresei is támogatják, jelentette a BBC.

Dagesztán a legnagyobb kaukázusi köztársaság, gyakori színtere a csecsen lázadók terrorakcióinak. A köztársaságban hajtották végre a legvéresebb kórházfoglalásokat, Dagesztán fővárosában pedig mindennaposak a csecsenek terrorakciói.

Samil Baszajev 1999-es dagesztáni terrortámadása volt a második csecsenföldi háború kirobbantásának hivatalos moszkvai indoka.