Csongor
0 °C
9 °C

Elvehetik a laptopokat az amerikai határon

2008.08.04. 13:31
Se konkrét gyanú, sem indok nem kell ahhoz, hogy a nemzetbiztonság emberei határozatlan időre elvegyék az USA-ba beutazóktól az adathordozó eszközöket, és lemásolják azok tartalmát. A kritikusok szerint az új szabályok sértik a civilszférát.

Laptop, merevlemez, flash-memória, mobiltelefon, iPod, személyi hívó, videó és audiókazetta, CD- és DVD-lemez: az amerikai határon bármit elvehetnek, ami digitális vagy analóg információtárolásra alkalmas. Ugyanez vonatkozik a könyvekre, és minden nyomtatott kiadványra is - írja a Washington Post.

Szabadságjogi, valamint üzleti utazási szervezetek már jóideje követelték, hogy a kormány hozza nyilvánosságra az új szabályokat. Egyre több nemzetközi utas panaszkodott ugyanis arra, hogy elvették és megvizsgálták a laptopját, telefonját, egyéb digitális adathordozóit. Legalább egy dokumentált esetben a tulajdonos több hónapig nem kapta vissza az eszközeit.

Az új eljárásokat a DHS két szerve, a Vám és Határvédelmi, illetve a Bevándorlási és Vámrendészeti Hivatal a Washington Post cikke szerint már hosszabb ideje alkalmazza, ám azokat (július 16-i dátummal) csak a múlt héten hozták nyilvánosságra. Az ügynökök a lemásolt adattartalmat más szövetségi hatóságokkal is megoszthatják, sőt, akár privát cégeknek is elküldhetik, hogy azt lefordítsák vagy megfejtsék.

A rendelkezések szerint a tisztviselők a laptopokat "ésszerű ideig" zárolhatják, hogy "áttekintsék és elemezzék az információkat". Minderre az érintett utazóval szembeni konkrét gyanú hiányában is sor kerülhet. A DHS tisztviselői a szabályzatot - melyek minden beutazóra, tehát az amerikai állampolgárokra is vonatkoznak - ésszerűnek és a terrorizmus megakadályozása érdekében szükségesnek tartják.

A szabályok szerint az eljárás során biztosítani kell a hatóság birtokába kerülő üzleti és az ügyvédi titkok védelmét, ugyanakkor nincs szó a privát személyi adatok, így pl. az egészségügyi és pénzügyi információk sorsáról. Ha nincs ok az információk rögzítésére, a vizsgálat végén az eszközöket visszaadják, a lemásolt adatállományokat pedig törlik. A magáncégekhez került adatokat vissza kell juttatni a DHS-hez, ugyanakkor a hatóságok bármeddig megőrizhetik a feljegyzéseket az anyagokról.

A Center for Democracy and Technology adatvédelmi civilszervezet vezető tanácsadója helyteleníti, hogy a hatóságok akkor is áttúrhatják a laptopot, ha fikarcnyi gyanújuk sincs a beutazóval szemben. Greg Nojiem úgy véli, a szabályok nem állapítanak meg feltételeket, hogy kinek a számítógépét lehet ellenőrizni. "A rendelkezések igen aggasztók" - nyilatkozta Russel Feingold demokrata szenátor, aki olyan törvényt szeretne elfogadtatni, ami érdemi gyanúhoz kötné az adatvizsgálatokat. Feingold tiltaná a beutazók faji, vallási vagy nemzetiségi hovatartozás alapján történő kategorizálását is.

Michael Chertoff nemzetbiztonsági miniszter júliusban a USA Today - napilapban arról írt, hogy "a legveszélyesebb becsempészett dolgok gyakran a laptopokon és egyéb elektronikai eszközökön találhatók". Szerinte az eddigi vizsgálatok "erőszakos dzsihádista anyagokat", valamit gyermekpornót tártak fel. Az évi 400 millió beutazóból csak azokat vizsgálják alaposabban, akiknél felmerül valamilyen gyanú. "Ha azonban törvényben szabványosítanák az ellenőrzéseket, az dermesztően hatna határőrökre, akik gyakran a másodperc tört része alatt döntenek" - írta a miniszter.

A San Franciscó-i fellebbviteli bíróság áprilisban úgy ítélte, nincs törvényi akadálya, hogy a kormány a nemzetközi utasok laptopjait bűncselekmény gyanúja nélkül is átvizsgálhassa.