Boglárka
19 °C
35 °C

Elfogták Huszein alelnökét

2003.08.19. 13:37
Amerikai fogságba esett Taha Jaszin Ramadán, Szaddám Huszein iraki diktátor volt alelnöke. Szaddám a síiták elnyomásával és a kurdok lemészárlásával vádolt "verőemberét" kurd milicisták ejtették foglyul, Moszul környékén.
Amerikaiakkal szövetséges kurd milicisták fogták el Taha Jaszin Ramadán volt iraki alelnököt -jelentette a BBC. Ramadán Huszein közeli munkatársa volt, bizonyos kérdésekben még a diktátornál is szélsőségesebb nézeteket vallott. A volt alelnököt Moszulban fogták el hétfőn. Az észak-iraki kurd városban végeztek Huszein két fiával is.

Ramadán elfogásának a hírét a Pentagon is megerősítette. A BBC helyszíni tudósítója szerint az alelnök vitális információkat adhat a volt rezsim működéséről.

Ramadán - Huszein verőembere, ahogy az amerikaiak tartják - a huszadik volt a legkeresettebb iraki vezetők 55-ös listáján. A kártyapakliban képével a káró tízest díszítették. Az alelnököt Kuvait 1991-es lerohanásával, a síiták elnyomásával és a kurd kisebbség elleni 1988-as gyilkos gáztámadásokkal vádolják.

Ramadán egyébként Moszul környékéről származott - írja a BBC.