Emőke
-4 °C
9 °C

Izrael nem mond le a megtorlásról

2006.02.24. 11:52
A megválasztott palesztin miniszterelnök, Iszmail Hanija legitim célpontja lenne egy megtorló támadásnak, ha a Hamasz merényletet követne el izraeli érdekeltség ellen. Az Izrael védelméért felelős vezetők még mindig terroristának tartják a kormányalakítással a héten megbízott Hamasz-vezetőket. A Hamasz még mindig nem hajlandó elismerni Izraelt.

Avi Dichter, a Sin Bet belbiztonsági szolgálat egykori vezetője a Jediot Ahronot című izraeli napilapnak adott nyilatkozatában elmondta,nem jelent Iszmail Hanija számára védettséget, ha beiktatják a kormányfői pozícióba, jelentette az AFP.

Hanija terrorista marad

„A szememben Hanija terrorista volt és az is marad, nem számít, mivel próbálkozik. Ha a Hamasz merényletet követne el, és Izrael megtorló akcióval reagálna rá, Hanija legitim célpont lehet. Egy támadás kivitelezése ugyanis elképzelhetetlen a vezető beleegyezése nélkül” – véli Dichter.

Dichter nevéhez köthető a merényletek elkövetői ellen végrehajtott célzott megtorlások politikájának kialakítása és bevezetése, melyek során számos Hamasz-vezetőt likvidáltak. Dichter vezetése alatt légicsapással ölték meg többek között Ahmed Jaszin sejket és Abdelaziz al-Rantiszit. Az egykori vezető jelenleg is részt vesz a biztonsági szolgálat munkájában, és a március végén esedékes választásokig várhatóan marad is ezen a poszton.

Demokrácia versus erőszak

Mahmud Abbasz a héten kérte fel Haniját, hogy alakítson kormányt azok után, hogy január 25-én pártja megnyerte a palesztin parlamenti választásokat. Hanija és a Hamasz vezetői bár magukénak érzik a demokratikus berendezkedés szabályait, az erőszak alkalmazásáról még mindig nem mondanak le.

A Hamasz az elmúlt évek során több tucat öngyilkos merényletet hajtott végre izraeli célpontok ellen, az utóbbi 12 hónapban viszont felfüggesztette a támadásokat.

Korábban Saul Mofaz védelmi miniszter jelentette ki, hogy nem hagyja egy vallási radikalizmustól vezérelt pártnak, hogy terrortámadások végrehajtásával tönkretegyék Izraelt, számolt be a Debka hírportál. „A Hamasz vezetői nem élveznek semmiféle védettséget, amíg el nem ismerik Izrael államot, és le nem fegyverzik a szervezet katonai szárnyait” – nyilatkozta Mofaz.