Béla
4 °C
15 °C

Cheney telefonon szidta az oroszokat

2008.08.11. 09:32
Bush elnök szerint Dél-Oszétián kívül nem lehetne bombázni Grúziát. Alelnöke ennél is keményebben fogalmazott, amikor telefonon beszélt a grúz elnökkel.

George W. Bush amerikai elnök megmondta Putyinnak Pekingben, hogy nem ért egyet a grúziai erőszakkal. Az orosz miniszterelnökkel az olimpia megnyitóján találkoztak és több kamera is megörökítette, ahogy néhány szót váltottak. Bush állítása szerint ezt mondta Putyinnak: "Mély aggodalmamat fejeztem ki Oroszország aránytalan válaszcsapása miatt. Határozottan elítéljük a Dél-Oszétia területén kívüli bombázásokat." Utóbbi kitétel arra utal, hogy az USA elfogadja Dél-Oszétia orosz megszállását, csupán a Grúzia elleni totális háborút ellenzi.

Bush:"Határozottan elítéljük a Dél-Oszétia területén kívüli bombázásokat."

Vasárnap telefonon beszélgetett Dick Cnehey amerikai alelnök Mihail Szaakasvili grúz elnökkel. Cheney elég határozottan szidta az oroszokat. Azt mondta Szaakasvilinek, hogy nem lehet válasz nélkül hagyni az orosz agressziót. Hozzátette, hogy a mostani háborúnak komoly következményei lesznek az amerikai-orosz kapcsolatokra nézve. Az alelnök szóvivője szerint "Cheney kifejezte az Egyesült Államok szolidaritását Grúzia népével és demokratikusan választott kormányával, amikor Grúzia szuverenitása és területi egysége veszélyben van" - számolt be a CNN.

Szaakasvili azt kérte Amerikától, hogy állítsák meg az orosz inváziót.