Sára, Márió
2 °C
6 °C

Diktatúra felé tart Oroszország?

2004.05.25. 19:05
Veszélyesen rossz irányba haladnak a volt szovjet köztársaságok - véli a Freedom House. A demokráciák fejlődését évente vizsgáló szervezet jelentése szerint Oroszország valamennyi vizsgált területen rontott megítélésén. A washingtoni székhelyű szervezet szerint Putyin csak szóban barátkozik a Nyugattal, politikája inkább a diktatúra felé mutat.
Jelentősen romlott a demokrácia helyzete Oroszországban - derült ki a Freedom House (FH) a volt kommunista országokat érintő vizsgálatából. A szervezet megállapításai szerint Vlagyimir Putyin a hatalom központosítására törekszik, ellehetetlenítve a civil társadalom fejlődését. Az orosz elnök nem tűri a szabad sajtót és a politikai ellenzéket sem - írja összegzésében az FH.

Úton a diktatúrába

"Bár Oroszország a szoros nyugati kapcsolatok fontosságát hangsúlyozza, valójában egyre inkább diktatórikus irányba halad" - figyelmeztet a demokrácia helyzetéről évente jelentést készítő szervezet. Az FH szerint az 1990-es években lezajlott privatizáció ellenére a Mihail Hodorkovszkij Jukosz-vezér elleni kormányzati támadás azt jelzi, hogy az orosz törvények nem tesznek eleget a magántulajdon védelméért.

Oroszország a szervezet jelentése szerint valamennyi vizsgált területen visszaesett, a legjelentősebben a választási rendszer megítélése romlott. Az elnökválasztások előtt Putyin vetélytársai szinte teljes egészében kiszorultak a sajtóból, miközben a hivatalosan nem is kampányoló elnök beszédeit élő egyenesben közvetítette az állami tévé.

Rossz irányba tartanak

A jelentés szerint a hatalom már a 2003 decemberi parlamenti választásokat is megengedhetetlen eszközökkel befolyásolta, biztosítva ezzel a Putyinnal szövetséges politikai erők győzelmét. A jelentés szerint a választási eljárás igazságtalan, a hatalmon lévők közpénzeken folytatták kampányukat és ellehetetlenítették politikai ellenfeleiket. Ez összességében választói apátiát eredményezett a politikai rendszer egészével szemben.

Az FH jelentése szerint az Európai Unióhoz csatlakozó volt szocialista államok kivételével mindenhol visszaesés tapasztalható. A szervezet igazgatója, Jennifer Windsor szerint épp ezért fontos, hogy a "nyugati vezetők támogassák az átmeneti országok reformfolyamatait, és rákényszerítsék a reformoktól ódzkodó kormányokat a jogállami normák, a független sajtó és az átlátható kormányzás bevezetésére".

Nem változott Magyarország megítélése

Az FH jelentésében Magyarország teljesítményét is értékeli, az ország megítélésében az elmúlt egy évben nem történt változás. Kiemelkedően jónak értékelték az ország választási rendszerét és a civil társadalom fejlettségét, a kormányzati munka és a korrupció megítélése azonban rossznak mondható.