Gerzson
-3 °C
2 °C

Törökgyalázásért ítéltek el egy örmény újságírót

2006.05.02. 10:18
Bár szakvéleményében a bíróság is megállapította, hogy Hrant Dink nem sértette meg a törököket, mégis helyben hagyta azt az első fokú ítéletet, ami emiatt mondta ki bűnösnek az örmény nemzetiségű lapszerkesztőt. Az EU szigorúan figyel.

Elutasította a fellebbviteli bíróság Hrant Dink örmény nemzetiségű lapszerkesztő fellebbezését, jelentette a BBC. Dinket az első fokú bíróság a törökség meggyalázásában találta bűnösnek, a bírák szerint Dink az örmények elleni népirtásról szóló cikkében "piszkosnak" minősítette a török vért.

Dink tagadta a vádakat, állítása szerint cikkében pont a törökök és az örmények közötti bonyolult kapocsolatok javításán dolgozott. A fellebbezését tárgyaló bíróság szakértői véleményében egyet is értett vele, úgy vélekedett, hogy Dink "semmilyen módón nem sértette meg" a törököket, írja a BBC.

Ehhez képest a végső ítéletben váratlanul mégsem mentette fel a lapszerkesztőt. A bíróság saját szakvéleményét figyelmen kívül hagyva helyben hagyta a vádat, amit visszautalt az elsőfokú bírósághoz.

Dink ügyét a szólásszabadság törökországi helyzete miatt joggal aggódó Európai Unió szoros figyelemmel kísérte, írja a BBC. Az EU többször tiltakozását fejezte ki azon törvényi szabályozás miatt, ami alapján most Dinket is elítélték. A brüsszeli tiltakozás ellenére Törökországban még mindig bűncselekménynek számít a török hadsereg és a török igazságszolgáltatás bírálata, valamint a törökség bírálata. Ugyanígy vitás kérdés a törökországi örmények elleni népirtás is, amit Törökország továbbra sem ismer el történelmi tényként.