Kémkedéssel vádolnak két iraki diplomatát

2003.03.06. 07:47
Az Egyesült Államok szerdán kiutasította az iraki ENSZ-képviselet két diplomáciai státusban levő tagját, és 72 órát adott nekik az ország elhagyására.
Az amerikai külügyminisztérium indoklása szerint a két személy diplomáciai tevékenységükkel összeegyeztethetetlen, az Egyesült Államok biztonságára nézve "káros tevékenységet" folytatott. A megfogalmazás kémtevékenységre utal.

Attasé rangban biztonsági őr

Mohammed al-Duri iraki ENSZ-nagykövet közölte, hogy a két személy biztonsági őr, noha attasé rangban dolgoztak az ENSZ-képviseleten. Nevük ugyanakkor nem szerepel az ENSZ-nél akkreditált diplomaták listáján.

Az Egyesült Államok február közepén kiutasította az országból az INA hivatalos iraki hírügynökség tudósítóját, tavaly júniusban pedig az iraki ENSZ-misszió első titkárát. Hasszán Alavi két éven át volt az INA tudósítója a világszervezetnél. Az Egyesült Nemzetek Szervezeténél akkreditált tudósítók szövetsége tiltakozott kiutasítása ellen.

Washingtoni hivatalos források szerint az amerikai kormány mintegy hatvan országot keresett meg irakiak, köztük diplomaták kiutasításának a kérésével. Az Egyesült Államok összesen mintegy 300 személyt azonosított iraki hírszerzőtisztként az említett országokban.  • Hírek
  • Árfolyam