Károly, Karola
-4 °C
3 °C

Diplomáciai hétvége Szentpéterváron és Evianban

2003.05.31. 09:57
Szombaton délelőtt Szentpéterváron megkezdődött az EU-Oroszország csúcstalálkozó. A franciaországi Evianban a G8-ak tanácskoznak. Mindkét helyszínen szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be tartva a globalizációellenes fiatalok rendbontásától.
A több mint 40 állam- és kormányfő háromnapos találkozó-sorozatát pénteken a Független Államok Közösségének (FÁK) nem hivatalos csúcsértekezlete vezette be.

Putyin nem akar esőfelhőt látni

Szentpétervárra folyamatosan érkeznek a magas rangú vendégek, Medgyessy Péter magyar kormányfő péntek kora délután érkezett meg az észak-oroszországi metropolisba. Vlagyimir Putyin orosz elnök és az Európai Unió tizenöt tagállamának és tíz tagjelölt államának vezetői - köztük Medgyessy Péter - a szentpétervári Konsztantyin palotában kezdték meg szombati tanácskozásukat.

Az orosz légierő repülőgépei a hétvégi ünnepség ideje alatt vegyszerek permetezésével oszlatják fel az Észtország és Finnország térsége felől Szentpétervár felé közeledő időjárási front esőfelhőit.

Bush kérdezősködni megy Szentpétervárra

Bush csak vasárnap érkezik meg Oroszországba, ahol részt vesz Szentpétervár alapításának háromszázadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken Vlagyimir Putyin orosz elnök társaságában. Condoleezza Rice nemzetbiztonsági tanácsadó szerint Bush az Iránba szállított orosz nukleáris technológiákról kíván tájékozódni. Irán korábban azt közölte, hogy csak polgári célokat szolgál atomprogramja, de amerikai feltételezések szerint az ország atomfegyverek fejlesztésén dolgozik.

Aznar nem megy sehova

José-María Aznar spanyol kormányfő lemondta részvételét a Szentpétervár jubileuma alkalmából rendezett ünnepségen a pénteken Pamplona közelében elkövetett, két rendőr halálával végződött merénylet miatt. A spanyol kormányfő oroszországi útjának eredetileg tervezett időtartamát már a hétfőn Törökországban bekövetkezett, 62 spanyol békefenntartó halálát okozó repülőszerencsétlenséget követően megrövidítették; a pénteki merénylet hatására azonban teljesen eltörölték.

Együtt a nyolcak

A vasárnapi G-8 konferencia lesz az első alkalom az iraki háború óta, hogy a nyolc ország megbeszéléseket folytat. Mint ismeretes a G-8-ak közül az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Olaszország és Japán támogatta, míg Franciaország, Németország, Kanada és Oroszország ellenezte azt. Bár Kína nem tagja a G-8-nak, Bush Hu Csin Tao kínai elnökkel is találkozik, és főleg kereskedelmi ügyekről, valamint az észak-koreai nukleáris konfliktusról fognak tárgyalni.

A világ hét legfejlettebb államát és Oroszországot tömörítő nyolcak csoportjának ülésével kapcsolatban Bush azt hangoztatta, az nem a konfrontáció csúcsértekezlete lesz. A cél éppenhogy az, hogy a részt vevő államok "megmutassák, tudnak együtt dolgozni a békét, a gazdasági virágzást, a szabadságot szolgáló nemes és nagy célok elérése érdekében".

Háromszázezer tüntetőt várnak Genfbe

A június 1-jén a franciaországi Evianban kezdődő csúcsértekezlete idejére Svájc lezárta légterét, Genfbe és környékére a kanton 6000 rendőre mellett az országból további több száz, s Németországból még ezer rendőrt vont össze, s feszülten, részben bénultan várja, mi történik majd.

A rendezők június 1-jére 300 ezer embert várnak Genfbe a tervezett legnagyobb tüntetésre, amelynek résztvevői azt a nézetüket akarják kifejezésre juttatni, hogy a nyolcak csupán saját hatalmuk kiépítésére törekednek és ezért végső soron felelősek a világban uralkodó szegénységért. Egyelőre azonban nem úgy néz ki, mintha nagyon sokan akarnának tiltakozni a csúcs kapcsán: csütörtökig egyetlen különvonat érkezett Németországból mintegy ezer emberrel. A csúcsértekezletet összesen 15 ezer svájci, német és francia katona és rendőr védi majd.

A tüntetések szervezői ugyan békés felvonulást terveznek, de az utóbbi években alig akadt példa arra, hogy a globalizáció elleni tüntetések a rendőrséggel való erőszakos összecsapások nélkül zajlottak volna le. Ezért a csütörtöki lausanne-i békés megmozdulás ellenére a hatóságok aggódnak, s egyelőre igazoltnak látják az előkészületeiket, amelyeknek nyomán

Ezerötszáz ember őrizetben Oroszországban

Szentpéterváron húszezer rendőr vigyázza a nemzetközi vendégség rendjét. A Néva folyón egy hadihajó ügyel a Silver Whisper luxushajó biztonságára, a rakpartokra rakétaütegeket telepítettek. A Néva-parti városban 98 fontos létesítmény, 17 híd és 11 metróállomás őrizetét erősítették meg. Az ünnepi előkészületek idején nem történt számottevő rendzavarás, de az utóbbi napokban végrehajtott 14 nagy ellenőrzés során kisebb szabálytalanságokért őrizetbe vettek közel másfélezer embert. A szigorúan ellenőrzött létesítmények közelében pedig letartóztattak mintegy 100 főt - közöttük 42 olyat, aki megfelelő engedélyek nélkül akart az érintett helyekre bejutni.