Klaudia
-4 °C
2 °C

Harmincötmillió dollár a diszkórobbantás áldozatainak

2004.08.10. 19:13
Kárpótlást fizetne az 1986-os berlini diszkórobbantás áldozatainak Líbia. A nemzetközi elszigetelésből kitörni vágyó ország harmincötmillió dollárt ajánlott a merénylet százhatvannál is több, nem amerikai áldozatának. Tripoli korábban 2,7 milliárd dollárt fizetett a lockerbie-i katasztrófa áldozatainak.
Harmincötmillió dollár kártérítést fizetne Líbia az 1986-os, nyugat-berlini diszkórobbantás több mint százhatvan, nem amerikai állampolgárságú áldozatának. Az erről szóló megállapodást két hét múlva írják alá Tripoliban - jelentette be Szaid Abdel-Áti, Líbia berlini nagykövete.

A gesztus elismeréseként Gerhard Schröder német kancellár bejelentette, kész Líbiába látogatni.

A titkosszolgálat robbantott

Az amerikai katonák körében népszerű "La Belle" diszkóban 1986. április 5-én elkövetett robbantásban két amerikai katona és egy török nő vesztette életét, és 229-en megsebesültek. Egy német bíróság 2001-ben hozott ítélete szerint a merénylet mögött a líbiai titkosszolgálat állt. A bíróság az ügy kapcsán négy személyt, köztük egy volt líbiai diplomatát ítélt el.

Később német jogászok és Moammer el-Kadhafi líbiai vezető jótékonysági alapítványának tagjai tárgyalásokat folytattak a több mint 160 nem amerikai állampolgárságú áldozat, valamint a megölt török nő hozzátartozóinak kárpótlásáról. Az amerikai áldozatok kárpótlásáról külön tárgyalások folynak az Egyesült Államokkal. A török nő családja egymillió dollárt követelt - közölte a líbiai nagykövet, aki szerint a mostani megállapodás javíthatja Líbia és az Európai Unió kapcsolatait.

Kártérítés-diplomácia

Líbia korábban már beleegyezett, hogy 2,7 milliárd dollár kártérítést fizessen az 1988-as, a skóciai Lockerbie felett végrehajtott robbantásért, amelynek egy amerikai utasszállító repülőgép volt a célpontja. Annak a merénylet egy líbiai titkosszolgálati ügynök volt a fő vádlottja, akit el is ítéltek.