Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Nem kapott menedéket a disszidens kínai diplomata

2005.06.06. 19:55
Bár kínai kémek leleplezésére is ígéretet tett, nem kapott politikai menedéket Ausztráliától a kínai követség egyik diplomatája. Csen Jonglin most családjával együtt bujkálásra kényszerül, mert az ausztrálok értesítették a követséget a diplomata disszidálásáról.

Egy napon belül utasították el az ausztrál hatóságok egy kínai diplomata menedékkérelmét, írja a BBC. Csen Jonglin, a Kínai Népköztársaság canberrai nagykövetségének disszidensekkel foglalkozó diplomatája május 26-án kért politikai menedéket Ausztráliától, a Bevándorlási Hivatal azonban elutasította kérelmét, és turistavízum kiváltását javasolta neki.

Csen vádjai szerint az ausztrál hatóságok ráadásul értesítették a kínai követséget, írja a BBC. A nagykövetség mobilján fel is hívta a diplomatát, aki ezek után bujkálni kezdett.

Kémeket leplezett volna le

Csen felelt a kínai követségen a politikai okokból emigráltak megfigyeléséért, többek között a Kínában üldözött Falung Kong szekta Ausztráliában élő tagjainak ellenőrzéséért. Csen, állítása szerint a menedékkérelme benyújtásakor felajánlotta az Ausztráliában ténykedő kínai kémek leleplezését is, valamint részletes beszámolót ígért az Ausztráliából elrabolt kínai disszidensek ügyéről is.

"Nem gondoltam volna, hogy ez történik. Ausztrália demokratikus ország, azt gondoltam, itt majd segítenek nekem. A családom kétségbe van esve, segítségre szorulunk" - nyilatkozta Csen a Sydney Morning Heraldnak.

Retorzióktól tart

A kínai követség egyszerű vádaskodásnak minősítette Csen állításait. Közleményük szerint Csen megbízatása május végén lejárt volna, és a férfi egyszerűen nem akart visszamenni Kínába.

Csen ezzel szemben attól tart, hogy a kínai nagykövetség most el akarja kapni. Véleménye szerint ha visszaküldik Kínába, ott biztosan bírósági eljárás indul ellene, hiszen diplomataként segítette a disszidenseket. Csen 1989-ben részt vett a Tiananmen téri diáktüntetéseken, diplomáciai karrierjét átnevelése után kezdhette meg, írja a BBC.