Benedek
-5 °C
5 °C

Disznóként rajzolták le a dán királyi családot

2006.11.06. 17:23
Disznónak kellett ábrázolni a dán királyi családot egy indonéz rádióállomás által meghirdetett rajz- és színező versenyen. Ez volt a bosszú a Dániában korábban megjelent Mohamed karikatúrákért.

Imám Mubarok, a verseny fő szervezője szerint több mint 70 óvodából és középiskolából jelentkeztek gyerekek a felhívásra, hogy a dán királyi családot II. Margit királynőtől kezdve a dinasztiaalapító Öreg Gorm királyig disznó testtel rajzolják és fessék meg.

A Jáva szigetén Kediri városából sugárzó Családi Oktatási Rádió felhívására középiskolás diákok képregény vázlatokat rajzoltak, amelyeket óvodások színeztek ki. A díjnyertes képeket elküldik Dániába és a jakartai dán nagykövetségre.

Indonéziában él a világon a legtöbb muszlim. A disznó a muzulmánok szemében a tisztátalanság jelképe és disznóhúst sem szabad fogyasztaniuk.

A Mohamed-karikatúrák idén januárban és februárban világméretű felháborodást okoztak az iszlám közösségben, amikor több európai lap átvette a dán Jyllands-Postenben tavaly megjelent rajzokat.

A tüntetések nyomán elszabaduló erőszaknak halálos áldozatai is voltak, és több európai állam iszlám országbeli nagykövetségét felgyújtották a háborgó tüntetők.