Emőke
-4 °C
9 °C

A megtépázott nemzeti büszkeséget erősítené Putyin

2006.05.09. 10:30
Putyin nemzetközi szolidaritásra szólított fel az újfasiszta erőkkel szemben a Vörös téren rendezett díszszemlén. Az Amnesty International szerint azonban az orosz kormány nem lép fel hatékonyan az idegengyűlölet és az intolerancia ellen. Putyin erősítené a fiatalok hazafias nevelését és a nemzeti büszkeséget.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nemzetközi szolidaritásra szólított fel a nácizmus és a rasszizmus újjáélesztésének kísérleteivel szemben a moszkvai Vörös téren kedden, az 1941-45 közötti Nagy Honvédő Háborúban aratott győzelem (vagyis a második világháború európai lezárása) 61. évfordulója alkalmából tartott hagyományos díszszemlén.

Putyin az orosz fegyveres erők főparancsnokaként a Kreml fala előtt, az ünnepi drapériával eltakart Lenin-mauzóleum mellett felállított, vendégek ezreinek helyet adó tribünök előtt, egy kisebb emelvényről fogadta Szergej Ivanov védelmi miniszter jelentését, kitüntetések tömegét viselő, idős veteránok előtt. Az államfő hangsúlyozta: azok az erők, amelyek megpróbálják újraéleszteni a nácizmust és a nemzetiségi viszályt, szélsőségességet, idegengyűlöletet szítanak, zsákutcába, értelmetlen vérontásba és kegyetlenségbe taszítják a világot.

Szolidaritás vagy intolerancia

Putyin emlékeztetett arra, hogy a második világháború éveiben valóban fennállt annak a veszélye, hogy a világot rabságba vetik. Szerinte ez a veszély azért jelent meg, mert az országok megosztottak voltak, alábecsülték a nácizmus pusztító ideológiáját és elvesztegették az időt. Mindezért milliók életével kellett fizetni. Ez a tragikus lenyomat örökre megmarad szívünkben és a jövő nemzedékek szívében. Ezért van felmérhetetlen értéke a népek szolidaritásának az új fenyegetésekkel szemben, fejtegette az orosz elnök.

Az Amnesty International emberjogvédő szervezet múlt heti tanulmányában megállapította, hogy a fajgyűlölet vezérelte gyilkosságok, bántalmazások és megkülönböztetések egyre nagyobb számban fordulnak elő Oroszországban. A szervezet elmarasztalta a (Nyolcak elnökségét betöltő) orosz kormányt, amiért nem lép fel hatékonyan az idegengyűlölet és az intolerancia ellen.

Masírozás és hazafiasság

A Vörös téri parádén egyébként 5700 katona vett részt. A parádé történelmi részében felvonultatták a 61 esztendeje a berlini Reichstagra kitűzött Győzelem zászlaját, a második világháborús szovjet frontok (hadseregek) lobogóit, és a három haderőnem egy-egy korhű egységét. A díszszemle modern részében a különböző orosz katonai iskolák növendékeinek és tanárainak oszlopai meneteltek a derűs, tavaszias, bár meglehetősen hűvös időben.

Este tűzijátékokat tartanak Moszkvában, Szentpéterváron, Volgográdban és más "hős városokban". Putyin már hétfőn bejelentette, hogy ezentúl a "harci dicsőség városa" címet is adományozni fogják olyan településeknek, amelyek hősiességről tettek tanúbizonyságot a háború idején. A cél elősegíteni a fiatalok hazafias nevelését, s ezzel erősíteni a (hidegháborús vereség és Szovjetunió széthullása által megingatott) nemzeti büszkeséget.