Piroska
-2 °C
5 °C

Fegyverkezésre bátoríthat az ENSZ megosztottsága

2003.03.11. 17:43
Az egységes fellépés helyett "szemérmetlen zsarolások" és vokshajhászás jellemzi az ENSZ-t - írja a Financial Times. A lap szerint a zűrzavarból a tömegpusztító fegyverek beszerzését tervező országok, mint Irán vagy Észak-Korea akár arra is következtethet, hogy szabad az út.
A Biztonsági Tanács megosztottsága rossz üzenetet közvetít a tömegpusztító fegyverek birtoklására törekvő államoknak - véli keddi szerkesztőségi cikkében a Financial Times. A gazdasági napilap szerint az elmúlt napok "szemérmetlen zsarolásokkal" fűszerezett voksvadászata elfeledteti az Irak lefegyverzésének szükségességéről kialakult konszenzust.

Egység helyett zűrzavar

A zűrzavar a cikk szerint azt üzenheti a tömegpusztító fegyverek gyártását tervező országoknak, például Észak-Koreának és Iránnak, hogy érdemes próbálkozniuk. Irak katonai fenyegetésével az Egyesült Államok nem csak Huszein lefegyverzését kívánja elérni, hanem üzenni is akar ezeknek az országoknak - véli a napilap.

Már az ENSZ is szakad

Ezzel indokolható, hogy bár az amerikai-brit határozati javaslat Franciaország és Oroszország előre bejelentett vétója miatt biztosan elbukna, az erkölcsi siker érdekében mindenképpen többséget kíván szerezni a javaslatnak. Ez azonban nem a tömegpusztító fegyverek elleni összefogást példázza - véli a lap. Sokkal inkább gondolhatják, hogy a NATO és az Európai Unió után immár az ENSZ-ben is véglegesen eltávolodtak egymástól az álláspontok.