Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Tüntetéseken hakniznak a palesztin dj-k

2004.04.20. 16:46
Bár az intifáda óta nincs nagy partihangulat, a palesztin dj-k új megélhetési forrást találtak. A radikális szervezetek nagygyűlésein mindig van kereslet szálsőséges slágereket játszó lemezlovasok iránt.
Bár a nyomor és az öldöklés közepette nincs különösebb partihangulat a megszállt területeken, a palesztin dj-k mégis találnak maguknak munkát. Dj Szaadé a Hamasz tiltakozó nagygyűlésein felel a hangulatért. "Ez a gyilkosságok szezonja" - hergelte a tömeget Abdelaziz ar-Rantiszi meggyilkolásának napján.

A gyilkosságok pedig fellendítik az üzletet.

Arab popról polbeatre váltott

Szaadé korábban rock and rollt és arab popot játszott a liberálisnak számító Rámalláhban, az intiáda négy évvel ezelőtti kezdete óta azonban jelentősen visszaesett a kereslet a partik iránt. A dj azonban új munkát talált, radikális palesztin szervezetek demonstrációin emeli a hangulatot.

Lemezt sem kell hoznia

Az új munkahelyére még csak lemezeket sem kell hoznia. "Tedd be ezt a kazettát és emeld vele a tömeg morálját. Lázadás a címe" - szólította meg elmondása szerint egy Hamasz-aktivista egy nagygyűlésen. Szaadé azóta hetente legalább egyszer fellép valamilyen demonstráción. Keresetét azonban nem árulja el, talán mert szégyelli, hogy hasznot húz a palesztinok fájdalmából.

Fellépései legnagyobb slágere a Hamasz kazettája. "Lázadás, lázadás, lázadás. Lázadás kövekkel. Semmi sem mossa le a szégyenünk, csak a forradalom és a kövek" - üvölt a hangszórókból a politikai üzenet.