Márk
13 °C
28 °C

'Meglepetések' várhatók a Djindjics-ügyben

2003.04.20. 14:50
Dusan Mihajlovic szerb belügyminiszter szerint közvetlenül Zoran Djindjic miniszterelnök elleni merénylettel kapcsolatosan a rendőrség már mindent tisztázott, de a nyomozásnak még nincs vége, s még meglepetések várhatók. Mihajlovic a vasárnapi Vecernje Novosti című belgrádi lapnak nyilatkozva közölte, "egyértelmű, hogy a miniszterelnök elleni merénylet államcsínykísérlet volt, amelyet jól előkészítettek mind politikailag, mind a tömegtájékoztatásban".
Mihajlovic szerint a rendőrség tudja, ki szervezte meg és ki hajtotta végre a merényletet: a gyilkosságban közvetlenül 12 személy vett részt. A merénylet közvetlen végrehajtói, megszervezői, segítői és megrendelői jobbára már rács mögött vannak, de ez nem jelenti azt, hogy a rendőrség elvégezte a munkáját - mondja a belügyminiszter, aki szerint "a közvéleményt még érik meglepetések".

A zimonyi klán gyilkolt a legtöbbet

Rámutatott, hogy a nyomozás során a rendőrségnek nemcsak a szervezett bűnözés és az állami szervek viszonyára kell fényt derítenie, hanem a tömegtájékoztatással és az üzleti világgal, illetve a külföldi hírszerző szolgálatokkal tartott kapcsolatára is. A elmondta: a gyilkosságban érintett zimonyi klán autólopással foglalkozott, s a bűnbanda vezetői néhány év leforgása alatt az európai kábítószer-kereskedelem vezető maffiafőnökeivé váltak, s a csoport több embert gyilkolt meg, mint bármely más alvilági banda a világban.

Rengeteg szponzor

Mihajlovic szerint éppen ezért aligha hihető, hogy "az iskolázatlan iparosokból létrejött bűnbanda önmagában ekkora potenciálra tett szert". A zimonyi klánnak számos támogatója, tanácsadója, elemzője és szponzora volt, s a rendőrségnek most erre a "logisztikai támogatásra" kell fényt derítenie. A feloszlatott belügyi elitkommandó, az úgynevezett vörössapkás osztag (JSO) tagjainak többsége mit sem tudott arról, hogy elöljáróik az "állam és a zimonyi klán nevében" bűncselekményeket követtek el, ezért ők a rendőrség kötelékében maradnak.

A pénz még hiányzik

A zimonyi klán eltűnt pénzével kapcsolatosan a belügyminiszter rámutat arra, hogy a klán jól szervezett bűnszövetkezet volt, amely a milosevici rezsimmel, az állambiztonsági szolgálat és a JSO vezetőivel tartott kapcsolatai révén erősödött meg. A bűnbanda jól kiépítette pénzmosási rendszerét, külföldi bankszámlákra helyezte ki a pénzét. Rengeteg munkával jár a pénz felkutatása, s ez a folyamat azért lassú, mert lassú a nemzetközi jogi segítség is. Ha mindez tisztázódik, az valószínűleg egyben a Zoran Djindjic elleni merénylet ügyében indított nyomozás végét fogja jelenteni - mondta a belgrádi lapnak nyilatkozva Dusan Mihajlovic belügyminiszter.