Jolán
2 °C
4 °C

Elítélték Zoran Djindjic gyilkosait

2007.05.23. 17:04
A maximálisan kiszabható negyven év börtönbüntetésre ítélte szerdán egy belgrádi bíróság Zoran Djindjic néhai szerb miniszterelnök gyilkossági perének első- és másodrendű vádlottját, további tíz személyre pedig, akik közül öten szökésben vannak, összesen 298 év börtönbüntetést szabott ki.

A szerbiai demokrácia egyik élharcosának tekintett Zoran Djindjicet 2003. március 12-én ölték meg, amikor gépkocsijából kiszállva be akart lépni a belgrádi kormány épületébe.

A gyilkos lövést egy közelben lévő lakóház emeleti ablakából a szerb rendőrség különleges alakulata, a Vörös Sapkások parancsnokának helyettese, a per másodrendű vádlottja, Zvezdan Jovanovic Zveki adta le.

Az értelmi szerző azonban az első rendű vádlott, Milorad Ulemek Legija, a Vörös Sapkások parancsnoka volt.

Zvezdan Jovanovic bizonyító erejűnek tekintett vallomásában politikai gyilkosságnak nevezte Zoran Djindjic megölését. Szerinte parancsnoka azért tervelte ki a merényletet, mert a kormányfő elszánta magát a hágai Nemzetközi Törvényszék által körözött háborús bűnösök, mindenekelőtt Ratko Mladic tábornok elfogására és kiszolgáltatására, s ezt mindenképpen meg akarta akadályozni.

Milorad Ulemek Legiján és helyettesén kívül a már feloszlatott különleges osztag két tagja, a Biztonsági Információs Szolgálat nevű titkosszolgálat egyik volt munkatársa, és a Legijával szoros kapcsolatban álló, Zimonyi Klán nevű bűnbanda két tagja állt még a bíróság előtt.

A klán öt további tagja szökésben van. A tíz alacsonyabb rendű vádlott közül négy 35, öt 30, egy pedig 8 év büntetést kapott.

Milorad Ulemek Legija ezredesnek ez már a második negyven éves büntetése. Az első – enyhítés nélkül letöltendő – negyven évet tavaly júniusban kapta a Slobodan Milosevic egyik nagy ellenfelének tekintett Ivan Stambolic néhai szerb elnök 2000 augusztusi meggyilkolásáért, s a később külügyminiszterré vált Vuk Draskovic ellenzéki vezető ellen két hónappal korábban elkövetett sikertelen merényletért.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?