Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Elítélték Zoran Djindjic gyilkosait

2007.05.23. 17:04
A maximálisan kiszabható negyven év börtönbüntetésre ítélte szerdán egy belgrádi bíróság Zoran Djindjic néhai szerb miniszterelnök gyilkossági perének első- és másodrendű vádlottját, további tíz személyre pedig, akik közül öten szökésben vannak, összesen 298 év börtönbüntetést szabott ki.

A szerbiai demokrácia egyik élharcosának tekintett Zoran Djindjicet 2003. március 12-én ölték meg, amikor gépkocsijából kiszállva be akart lépni a belgrádi kormány épületébe.

A gyilkos lövést egy közelben lévő lakóház emeleti ablakából a szerb rendőrség különleges alakulata, a Vörös Sapkások parancsnokának helyettese, a per másodrendű vádlottja, Zvezdan Jovanovic Zveki adta le.

Az értelmi szerző azonban az első rendű vádlott, Milorad Ulemek Legija, a Vörös Sapkások parancsnoka volt.

Zvezdan Jovanovic bizonyító erejűnek tekintett vallomásában politikai gyilkosságnak nevezte Zoran Djindjic megölését. Szerinte parancsnoka azért tervelte ki a merényletet, mert a kormányfő elszánta magát a hágai Nemzetközi Törvényszék által körözött háborús bűnösök, mindenekelőtt Ratko Mladic tábornok elfogására és kiszolgáltatására, s ezt mindenképpen meg akarta akadályozni.

Milorad Ulemek Legiján és helyettesén kívül a már feloszlatott különleges osztag két tagja, a Biztonsági Információs Szolgálat nevű titkosszolgálat egyik volt munkatársa, és a Legijával szoros kapcsolatban álló, Zimonyi Klán nevű bűnbanda két tagja állt még a bíróság előtt.

A klán öt további tagja szökésben van. A tíz alacsonyabb rendű vádlott közül négy 35, öt 30, egy pedig 8 év büntetést kapott.

Milorad Ulemek Legija ezredesnek ez már a második negyven éves büntetése. Az első – enyhítés nélkül letöltendő – negyven évet tavaly júniusban kapta a Slobodan Milosevic egyik nagy ellenfelének tekintett Ivan Stambolic néhai szerb elnök 2000 augusztusi meggyilkolásáért, s a később külügyminiszterré vált Vuk Draskovic ellenzéki vezető ellen két hónappal korábban elkövetett sikertelen merényletért.