Judit
3 °C
7 °C

Külföldre menekült a Djindjic-per koronatanúja

2006.09.06. 11:50
Nem érezte biztonságban magát Szerbiában a Zoran Djindjic néhai miniszterelnök meggyilkolása ügyében zajló per egyik koronatanúja, ezért a rendőrség tudtával és segítségével külföldre távozott, hogy ott találjon biztos menedékre - közölte szerdán a belgrádi sajtó.

Ljubisa Buha Cume a Djindjic meggyilkolásában részes zimonyi bűnbanda riválisának, a surcini klánnak volt a vezetője. Ebből a szervezetből váltak ki a zimonyiak, akik ellen a számtalan bűncselekményt, köztük gyilkosságokat is elkövető, de a vád képviselője számára igen fontos, és ezért védett tanúvá előlépett Cume terhelő vallomást tett. Mint a belgrádi lapoknak nyilatkozó ügyvédje elmondta, a megtért maffiózó - akinek már többször az életére törtek - az utóbbi időben egyre nagyobb veszélyben érezte magát.

Dejan Milenkovic
Bagzi

A szerb bulvársajtóban, s főleg a Kurír című napilapban ugyanis rendszeresen jelentek meg hírek elvben titkos tartózkodási helyéről, családtagjai hollétéről, s attól félt, hogy a zimonyi klán szabadlábon lévő tagjai leszámolnak vele. Ezért távozott külföldre, egy meg nem nevezett országba, ahol lehetséges, hogy menedékjogot is kér. Az ügyvéd ugyanakkor felszólította a hatóságokat, hogy derítsék ki, kik azok, akik a rendőrségtől vagy ügyészségtől rendszeresen kiszivárogtatták az ügyfelére nézve veszélyes információkat.

A 2003 márciusában a belgrádi kormánypalota parkolójában lelőtt miniszterelnök gyilkosságának pere a tervek szerint csütörtökön folytatódik, egy másik védett tanú, a zimonyi klánhoz tartozó Dejan Milenkovic, alvilági nevén Bagzi meghallgatásával. Ahhoz azonban, hogy a 2003 decembere óta tartó tárgyalás folytatódhasson, még szerdán új bírót kell kinevezni az eljáró tanács élére, mivel az eddig elnöklő Mark Kljajevic másfél hete levélben kérte felmentését.

Az akkor még szabadságon lévő bíró azóta ismeretlen helyen tartózkodik, s bár pár napja meg kellett volna tennie, nem jelent meg a munkahelyén. Lemondását - tekintettel az általa betöltött tisztség fontosságára - a parlamentnek kellene jóváhagynia, ám ha az 30 napon belül nem dönt, akkor automatikusan életbe lép. Sajtótalálgatások szerint a lemondás legvalószínűbb indoka, hogy a bíró ügyvédként védeni akarja testvérét, a belgrádi cégbíróság korrupció miatt vád alá helyezett egykori tanácsvezető bíráját.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?