Eleonóra
-1 °C
2 °C

Feloldják a rendkívüli állapotot Szerbiában

2003.04.22. 17:52
A szerb kormány kedden javaslatot tett a rendkívüli állapot feloldására, Natasa Micic ideiglenes köztársasági elnök várhatóan még a nap folyamán feloldja a március 12-én, Zoran Djindjic szerb kormányfő meggyilkolása napján kihirdetet hatósági intézkedést. A jelenlegi kormányfő szerint a merénylet mögött azok az erők álltak, amelyek "Szerbiát vissza akarták fordítani a sötét időkbe, a kommunizmusnak, a fasizmusnak, a törvénytelenségnek, az elmaradottságnak és elszigeteltségnek sajátos elegyébe".
Zoran Zivkovic szerb kormányfő a kabinet keddi ülése után jelentette be, hogy a kormány egyhangú döntéssel javaslatot tett a rendkívüli állapot feloldására. Reményét fejezte ki, hogy Micic asszony még a nap folyamán feloldja a rendkívüli állapotot. A Beta hírügynökség kormányhoz közeli forrásokból úgy értesült, hogy erre 18 óra tájban kerül sor (Micic asszony a kormány javaslatára március 12-én pontban 18 órakor hirdette ki a rendkívüli állapotot).

Háború a bűnszövetkezetek ellen

Zoran Zivkovic szerint a merénylet óta a hatóságok hatalmas lépést tettek a bűnözés elleni harcban, de - mint mondta - "ez csak az első lépés volt". "A bűnözés elleni harc nem ér véget, folytatódik és bizonyosan a polgárok, a nemzetközi tényezők, a tömegtájékoztatás, a rendőrség és az igazságszolgáltatás közös győzelmével ér véget" - hangoztatta Zivkovic. Összegezve a rendkívüli állapot idején elért eredményeket a kormányfő hangsúlyozta, hogy minden részletében fény derült a Zoran Djindjic elleni merényletre, illetve az elmúlt évtizedben elkövetett néhány tucat gyilkosságra, s a hatóságok szétverték a drogpiacot.

"Hogy miért gyilkolták meg a miniszterelnököt? Azt az embert akarták meggyilkolni, aki a legtöbbet tett azért, hogy az országban vége legyen a bűnözésnek. A merénylet nemcsak egy vagy több bűncsoport összeesküvése volt, nyilvánvaló, hogy a gyilkosság mögött azok az erők állnak, amelyek Szerbiát vissza akarták fordítani a sötét időkbe, a kommunizmusnak, a fasizmusnak, a törvénytelenségnek, az elmaradottságnak és elszigeteltségnek sajátos elegyébe" - mondta Zivkovic.

A rokkantsági csalásokat is kinyomozzák

A bűnözés elleni harc ugyanazzal a lendülettel, de az eddigieknél szélesebb körben folytatódik. A kormányfő magyarázata szerint a rendkívüli állapot negyven napja alatt a hatóságok a bérgyilkosságok felderítésére összpontosítottak, de ezután a nyomozást kiterjesztik a gazdasági bűnözésre, illetve minden típusú törvénytelenségre kezdve a jogvédett termékekkel való kalózkodástól egészen a jogtalanul odaítélt rokkantnyugdíjakig.

A kormányfő leszögezte, hogy a merénylettel nem ér véget a reformfolyamat, a kormány folytatja Zoran Djindjic által megkezdett munkát, az ország tovább halad az Európai Unió felé, s teljesíteni fogja nemzetközi kötelezettségeit, beleértve a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködést is. A kormány nem külföldi nyomásra folytatja a Hágával való együttműködést, hanem azért, hogy pontot tegyen a történelem sötét korszakára, s végleg ledobja a terhet a jövő generációinak válláról - jelentette ki sajtótájékoztatóján Zoran Zivkovic szerb kormányfő.