Djindjics számított a merényletre

2003.03.18. 16:30
Zoran Djindjic szerb miniszterelnök számított arra, hogy meg fogják gyilkolni, ezt ő maga mondta februárban Belgrádban Carla Del Pontének, a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyészének.
A La Repubblica olasz baloldali liberális napilapban Carla Del Ponte, a hágai Nemzetközi Törvényszék elnöke visszaemlékezik arra, hogy február 17-én több mint egy órán át beszélgetett négyszemközt a szerb kormányfővel. Elsősorban azokról a szökésben lévő személyekről volt szó, akiket a korábbi súlyos bűncselekmények miatt akarnak a nemzetközi törvényszék elé állítani.

Veszélyes reformok

Djindjic e magánbeszélgetésen beszámolt arról, hogyan haladnak a belső reformok. Ekkor hirtelen azt mondta a főügyésznek: "Azok meg fognak ölni engem". Hogy kikre is utalt pontosan a később valóban meggyilkolt miniszterelnök, arra nem tudott pontos választ adni az interjúalany, de felhívja a figyelmet: Djindjic miután reformokat hirdetett a gazdaság területén, hozzányúlni készült a rendőri és a katonai apparátushoz is. Tudta jól, hogy kényes, veszélyes reformról van szó.

Megtörni a fegyveres erők hatalmát

Carla Del Ponte emlékeztet: többször is tanácskozott az elmúlt években a szerb miniszterelnökkel, akivel kifejezetten bizalmas, baráti volt a kapcsolata. Ezért többször beszéltek őszintén egymással, a kormányfő nem rejtette véka alá, milyen nehézségekkel küszködik, hogy megtörje a Milosevic-korszakban oly nagy befolyással rendelkező hadsereg és rendőrség hatalmát.

Del Ponte figyelmeztette

A főügyész elmondja: körülbelül negyven nappal ezelőtt olyan információkhoz jutott, amelyek szerint felforgató összeesküvés készül Szerbiában. Azonnal értesítette erről Djindjicet, akit nem hozott ki a sodrából a dolog, csak ennyit mondott mosolyogva: "Ebben az országban minden előfordulhat". Carla Del Ponte szerint a szerb politikus tisztában volt azzal, milyen összefonódás van a szervezett alvilág és a régi félkatonai apparátus között. A maffia azzal párhuzamosan fokozta tevékenységét, hogy folyt a háborús bűnösök letartóztatása - emlékeztetett a nemzetközi törvényszék főügyésze.  • Hírek
  • Bankszámla