Sára, Márió
2 °C
6 °C

Vádat emelnek Djindjic gyilkosai ellen

2003.03.26. 17:31
Már a vádemeléshez is elegendő a bizonyíték a Djindjic, néhai szerb miniszterelnök gyilkosai mögött álló személyek ellen - közölte a szerb kormányfő szerdán. A merénylet elkövetésével vádolt zimonyi klán tagjainak többségét már elfogták, de a klán igazi irányítói még szökésben vannak.
A szerb hatóságok elegendő bizonyítékot gyűjtöttek össze ahhoz, hogy vádat emeljenek a Zoran Djindjic néhai szerb miniszterelnök gyilkosai mögött álló személyek ellen, közölte szerdán Zoran Zivkovic szerb miniszterelnök.

Havi száz kiló drogot adtak el

A merénylet megszervezésével vádolt zimonyi klán tagjainak többségét már elfogták, de még szökésben vannak "a bűnpiramis" csúcsán álló klánvezetők. A bűnbanda főként kábítószer-kereskedelemmel foglalkozott, havonta száz kilogrammnyi drogot értékesített több tízmillió dollárért, mondta Zivkovic, aki szerint a hatóságok birtokában van a drogterjesztők névsora.

Nem véletlen, hogy a kormány már a merénylet napján a zimonyi klánt tette felelőssé a gyilkosságért és közzétette a klánvezetők névsorát. Egy nappal a merénylet előtt egy védett tanú vallomása alapján összeállt a kép a bűnbandáról. Zivkovic burkoltan azzal vádolta a Vojislav Kostunica volt jugoszláv államfő vezette Szerbiai Demokrata Pártot (DSS) - az úgymond a "hatalom és az ellenzék között félúton lévő" politikai erőt -, hogy akadályozta a maffiatörvény és a különleges ügyészi intézmény létrehozásáról szóló jogszabály elfogadását. A fél évig tartó huzavona alatt létrejöttek azok a körülmények, amely Zoran Djindjic és más személyek meggyilkolásához vezettek.

"Ha már keressük az okát annak, hogy miért haltak meg a miniszterelnök és mások, akkor talán azokban is kereshetjük az okokat, akik játszadoztak a különleges ügyészi intézményről szóló törvénytervezettel, és akik félúton voltak az ellenzék és a kormány között" - mondta Zivkovic.

Feloszlatták a gyilkos elitegységét

A szerb kormány kedden bejelentette, hogy Djindjicet feltehetően Zvezdan Jovanovic, alias Zveki, a belügyi elitegység (JSO), az úgynevezett vörössapkás osztag parancsnokhelyettese gyilkolta meg. Ezt egyértelműen megerősítette a gyilkos fegyver ballisztikai vizsgálata is. A kormány kedden feloszlatta a JSO-t, mivel egyes tagjai kapcsolatban álltak a zimonyi klánnal.

Zoran Zivkovic szerint a vörössapkásoknak a többsége nem követett el bűncselekményt, őket a belügyminisztérium más alakulataihoz - a rendőrséghez és a csendőrséghez - osztják be szolgálatra. Azért nem oszlatták fel eddig a JSO-t, mert tartani lehetett attól, hogy ez megingatja az országot. A merénylet is igazolta azokat a feltevéseket, hogy a JSO-ban szolgáltak olyan személyek, akik készek és képesek voltak destabilizálni az országot, mondta a kormányfő.

A gyilkosság miatt csökken a gazdasági növekedés

Zivkovic szerint a kommandós egység feloszlatásáról szóló kormánydöntés után néhány rendőrtábornok személyesen felkereste a vörössapkásokat a Verbász melletti kulai bázisukon. A kommandósok nem lázongtak a kormány döntése miatt. A Djindjic elleni merénylet miatt lassulni fog a privatizáció, ami a költségvetési hiány mintegy 400 millió eurós növekedésével jár majd, mondta Zivkovic, reményét fejezve ki, hogy a nemzetközi közösség ugyanolyan szolidaritást fog tanúsítani az ország iránt, mint a meggyilkolt kormányfő temetésén tette, és az elkövetkező időszakban segít rajta.