Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

A Hyundai finanszírozta a koreai csúcsot?

2003.02.14. 10:50
Bocsánatot kért Kim De Dzsung dél-koreai elnök pénteken, amiért Phenjannak nyújtott, közel 200 millió dolláros titkos segéllyel alapozta meg a 2000 júniusi koreai csúcstalálkozót. Közben ötven év után pénteken megnyitották Észak- és Dél-Korea között a szárazföldi határt, és lehetővé tették déli turistáknak, hogy Északra utazzanak.
"A Hyundai üzleti csoport közvetítésével Észak-Koreának küldött átutalás nagy nyugtalanságot okozott a dél-koreai lakosság körében. Mélységesen sajnálom a dolgot" - jelentette ki Kim De Dzsung észak-koreai elnök televíziós beszédében. Hozzátette: "Az ügyért én viselem a felelősséget. Arra kérem azonban honfitársaimat, hogy vegyék figyelembe: mindez a koreai nemzet és a béke érdekét szolgálta". Kim De Dzsung dél-koreai államfő megbízatása február 25-én lejár.

A csúcs

A dél-koreai ellenzék azzal vádolja Kim De Dzsungot, hogy a 2000-es találkozó érdekében megvesztegette Kim Dzsong Il észak-koreai vezetőt. A titkos átutalás egyébként a dél-koreai nemzetbiztonsági törvény megszegésének minősül. Az ügy már két hete központi helyet foglal el a dél-koreai belpolitikai vitákban: az ellenzék magyarázatot és bocsánatkérést követel. A 2000 nyarán tartott koreai csúcstalálkozó az enyhülés kezdetét jelentette a megosztott félsziget két országának viszonyában, amiért utóbb Nobel-békedíjat kapott a dél-koreai államférfi.

Az elnök magyaráz

Kim De Dzsung szerint az észak-koreai politikai rendszer "zártsága" miatt kellett a segélyt titokban tartani. Dél-koreai kül- és biztonságpolitikai illetékesek elismerték, hogy az átutalás gyakorlati végrehajtásában részt vettek a déli titkosszolgálat emberei. Tagadták viszont, hogy az észak-koreai vezető megvesztegetésről lenne szó: állításuk szerint a Hyundai észak-koreai beruházásokhoz folyósította a pénzt.

Történelmi határnyitás

Ötven év után először megnyitották a szárazföldi határt Észak- és Dél-Korea között pénteken. Az intézkedés lehetővé tette a déli turistáknak, hogy Északra utazzanak. A 498 fős turistacsoport egy, a Kumgang-hegyen lévő üdülőközpontba érkezik, miután átjut a félsziget keleti partján megnyitott úton, amelyet egy külön folyosó aknátalanításának köszönhetően alakítottak ki. Az egyelőre ideiglenes út az első szárazföldi összeköttetés a koreai háborúnak véget vető, 1953-ban megkötött fegyverszünet óta. A dél-koreai tv képsorai szerint tűzijátékkal és léggömbök felengedésével üdvözölték a 20 autóbuszból álló konvojt, amikor áthaladt az északi határon.