Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Felmentették a vádak alól a dél-koreai elnököt

2004.05.14. 06:52
Visszahelyezte hivatalába a két hónapja felmentett Ro Mu Hjon elnököt a dél-koreai alkotmánybíróság. Az elnököt a parlament a választási törvény megsértésével vádolta, ám a bírák szerint erre nem volt nyomós okuk.
Elutasította a dél-koreai államfő ellen benyújtott parlamenti alkotmányos vádeljárási indítványt pénteken a szöuli alkotmánybíróság. A testület ezzel visszahelyezte hivatalába Ro Mu Hjon elnököt.

Nyomós ok nélkül

Két hónapja a dél-koreai törvényhozásban heves tiltakozások közepette megtartott szavazáson a választási csalással vádolt Ro ellen benyújtott indítványt 193 igen és két nem szavazattal fogadták el a képviselők. A döntés értelmében Ro elnöki megbízatását azonnal felfüggesztették, és az államfői teendőket ideiglenesen Go Kun kormányfő vette át.

Az alkotmánybíróság mostani döntésének indoklása szerint nincs olyan súlyos ok, amely az elnök elmozdítását igazolná. Márciusban az ellenzék fő erejét alkotó konzervatív Nagy Nemzeti Párt és a Millenniumi Demokrata Párt azért kezdeményezte az 57 éves reformpárti elnök elmozdítását, mivel megítélésük szerint Ro megsértette a választási törvényt. Az elnök a sajtónak nyilatkozva egy kisebb parlamenti párt támogatására szólította a választókat.

Az Uri nevű liberális párt később elsöprő fölénnyel, az abszolút többséget megszerezve nyerte meg a választásokat. A vádindítványt támogató, egykori parlamenti főerő milleniumi demokraták csak kilenc parlamenti helyet szereztek.

Az ország történelmében Ro az első államfő, aki ellen vádeljárási indítvány kezdeményeztek.