g
Gusztáv
3 °C
7 °C

A dalai láma szerint a tibeti nép kisebbségbe szorul hazájában

2008.03.09. 12:00
A kínai hatóságok elnyomása hihetetlen méreteket öltött, mutat rá a dalai láma hétfőn elmondandó beszédében.

A kínai hatóságok elnyomása hihetetlen méreteket öltött, és a tibeti nép lassan jelentéktelen kisebbséggé fogyatkozik himalájai szülőföldjén, mutat rá a dalai láma.

A tibeti nép száműzetésben élő vallási vezetője abból az alkalomból szólalt meg, hogy hétfőn lesz 49 éve a tibeti népfelkelés Kína általi leverésének. "Az elnyomás tovább fokozódik az emberi jogok számos, hihetetlen és súlyos megsértésével, a vallásszabadság megtagadásával és a vallási kérdések átpolitizálásával" - áll a dalai láma hétfőn elhangzó beszédében, amelyből részletek már vasárnap nyilvánosságra kerültek.

A dalai láma az észak-indiai Dharamszalában arról is beszélni fog, hogy népe "állandó rettegésben, megfélemlítések és a kínai hatóságok elnyomása közepette él". A nem tibeti lakosság lélekszámának növekedése miatt a tibetiek jelentéktelen kisebbséggé válnak saját szülőföldjükön, "nyelvük, szokásaik és hagyományaik lassan kihalnak". Emiatt a láma fel akarja szólítani a pekingi kormányt, hogy "haladéktalanul hagyjon fel ezzel a politikával".

A dalai láma megbízottai és a kínai kormány egy ideje tárgyalásban állnak egymással. Jóllehet a párbeszéd mindeddig semmilyen konkrét eredményt nem hozott, a vallási vezetőnek föltett szándéka, hogy folytassa középutas politikáját és a dialógust Pekinggel, tűnik ki a beszéd szövegéből.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!