Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A dalai láma szerint a tibeti nép kisebbségbe szorul hazájában

2008.03.09. 12:00
A kínai hatóságok elnyomása hihetetlen méreteket öltött, mutat rá a dalai láma hétfőn elmondandó beszédében.

A kínai hatóságok elnyomása hihetetlen méreteket öltött, és a tibeti nép lassan jelentéktelen kisebbséggé fogyatkozik himalájai szülőföldjén, mutat rá a dalai láma.

A tibeti nép száműzetésben élő vallási vezetője abból az alkalomból szólalt meg, hogy hétfőn lesz 49 éve a tibeti népfelkelés Kína általi leverésének. "Az elnyomás tovább fokozódik az emberi jogok számos, hihetetlen és súlyos megsértésével, a vallásszabadság megtagadásával és a vallási kérdések átpolitizálásával" - áll a dalai láma hétfőn elhangzó beszédében, amelyből részletek már vasárnap nyilvánosságra kerültek.

A dalai láma az észak-indiai Dharamszalában arról is beszélni fog, hogy népe "állandó rettegésben, megfélemlítések és a kínai hatóságok elnyomása közepette él". A nem tibeti lakosság lélekszámának növekedése miatt a tibetiek jelentéktelen kisebbséggé válnak saját szülőföldjükön, "nyelvük, szokásaik és hagyományaik lassan kihalnak". Emiatt a láma fel akarja szólítani a pekingi kormányt, hogy "haladéktalanul hagyjon fel ezzel a politikával".

A dalai láma megbízottai és a kínai kormány egy ideje tárgyalásban állnak egymással. Jóllehet a párbeszéd mindeddig semmilyen konkrét eredményt nem hozott, a vallási vezetőnek föltett szándéka, hogy folytassa középutas politikáját és a dialógust Pekinggel, tűnik ki a beszéd szövegéből.