Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Nem kap orosz vízumot a dalai láma

2003.09.23. 14:33
Oroszország kiemelkedő vallási személyiségként nagyra értékeli a dalai lámát, de államérdekből, nevezetesen a Kínával kötött egyezmény miatt kénytelen elutasítani vízumkérelmét - jelentette be kedden a moszkvai külügyminisztérium. Tavaly ugyanez a döntés tüntetésekhez vezetett Moszkvában.
A tibeti vallási vezetőt augusztus végén hívta meg kalmükföldi látogatásra Kirszan Iljumzsinov, az Orosz Államszövetséghez tartozó autonóm köztársaság elnöke. A moszkvai külügyminisztérium azonban megvétózta a dalai láma beutazását. Kalmükföld lakosságának többsége buddhista, s ezen belül a lámaista (tibeti) irányzat követője.

Jószomszédi viszony

A minisztérium közleményében az orosz-kínai jószomszédi, barátsági és együttműködési szerződésre hivatkozott, amelynek 4. cikke kötelezi Oroszországot "a Kína területi épségére és egységére vonatkozó pekingi irányvonal támogatására. Kínában pedig negatívan ítélik meg a szeparatistának tartott dalai láma nemzetközi tevékenységét" - tette hozzá a közlemény. A külügyminisztérium megerősítette, hogy "Oroszország Kína szerves részének tekinti Tibetet, és nem érintkezik hivatalosan a dalai lámával". Megjegyezte, hogy Peking és a dalai láma képviselői "pillanatnyilag nagyon összetett és kényes megbeszéléseket folytatnak", s őszinte reményét fejezte ki, hogy "a lehető legrövidebb idő alatt megoldást találnak a tibeti problémára".

Tüntetés

Tavaly buddhista tüntetéseket váltott ki Moszkvában, hogy az indiai száműzetésben élő dalai láma nem kapott beutazási engedélyt az orosz hatóságoktól.