Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Nem kap orosz vízumot a dalai láma

2003.09.23. 14:33
Oroszország kiemelkedő vallási személyiségként nagyra értékeli a dalai lámát, de államérdekből, nevezetesen a Kínával kötött egyezmény miatt kénytelen elutasítani vízumkérelmét - jelentette be kedden a moszkvai külügyminisztérium. Tavaly ugyanez a döntés tüntetésekhez vezetett Moszkvában.
A tibeti vallási vezetőt augusztus végén hívta meg kalmükföldi látogatásra Kirszan Iljumzsinov, az Orosz Államszövetséghez tartozó autonóm köztársaság elnöke. A moszkvai külügyminisztérium azonban megvétózta a dalai láma beutazását. Kalmükföld lakosságának többsége buddhista, s ezen belül a lámaista (tibeti) irányzat követője.

Jószomszédi viszony

A minisztérium közleményében az orosz-kínai jószomszédi, barátsági és együttműködési szerződésre hivatkozott, amelynek 4. cikke kötelezi Oroszországot "a Kína területi épségére és egységére vonatkozó pekingi irányvonal támogatására. Kínában pedig negatívan ítélik meg a szeparatistának tartott dalai láma nemzetközi tevékenységét" - tette hozzá a közlemény. A külügyminisztérium megerősítette, hogy "Oroszország Kína szerves részének tekinti Tibetet, és nem érintkezik hivatalosan a dalai lámával". Megjegyezte, hogy Peking és a dalai láma képviselői "pillanatnyilag nagyon összetett és kényes megbeszéléseket folytatnak", s őszinte reményét fejezte ki, hogy "a lehető legrövidebb idő alatt megoldást találnak a tibeti problémára".

Tüntetés

Tavaly buddhista tüntetéseket váltott ki Moszkvában, hogy az indiai száműzetésben élő dalai láma nem kapott beutazási engedélyt az orosz hatóságoktól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?