Boglárka
19 °C
35 °C

Duray: Szlovákia hallgathatna Malina Hedvig ügyében

2007.02.19. 12:08
Duray Miklós, az MKP ügyvezető alelnöke szerint a szlovákok nagyot hibáztak a Malina-ügy hivatalos álláspontjával, a kifarolásra csak akkor van esélyük, ha hallgatnak. Duray egy szlovák bulvárlapnak adott interjújában beszélt arról is, hogy Szlovákiában élve nincsen hazafiasság érzése.

Szlovákia jobban tenné, ha hallgatna, mondta Duray Miklós egy szlovák bulvárlapban megjelent interjúban a tavaly nyáron Nyitrán megvert magyar egyetemista, Malina Hedvig esetével kapcsolatos kérdésekre is válaszolva.

Malina Hedvig állítása szerint két ismeretlen bőrfejű azért verte meg őt, mert magyarul beszélt. A szlovák hatóságok nyomozati eredménye szerint a lány a verést csak kitalálta. Így megtörténhet, hogy Malina Hedviget a hatóságok megtévesztésének gyanúja miatt állítják bíróság elé, és akár öt év szabadságvesztésre is ítélhetik. A hivatalos véleményt annak idején maga a miniszterelnök, Robert Fico és belügyminisztere, Robert Kalinák jelentették be.

Nem tudta, mit cselekszik

Az ellenzékhez tartozó Magyar Koalíció Pártjának (MKP) ügyvezető alelnöke a Plus 1 den című bulvárlapnak úgy nyilatkozott, a Malina-ügy hivatalos megközelítésével Szlovákia olyan helyzetbe sodorta magát, hogy abból csak akkor marad esélye kifarolni, ha hallgat. "A kormányfő és a belügyminiszter megnyilatkozása szemmel láthatóan megkonstruált volt, hiszen a bizonyíthatatlant próbálták bizonyítani, méghozzá nevetséges módon" - mondta Duray, aki szerint, ha valaki ilyen magas politikai szinten ilyesmivel próbálkozik, "az azt tanúsítja, hogy nem is tudja, hogy mit cselekszik".

A trianoni döntést és következményeit, a határváltozások, a haza és a hazafiság ügyeit is érintő kérdésekre válaszolva Duray Miklós korábbról ismert véleményét hangsúlyozta. "Ön tehát hazátlan embernek érzi magát?" - kérdezte Durayt a bulvárlap munkatársa. "Igen. Nincs haza és hazafiasság érzetem" - mondta a politikus. Kifejtette: "Szlovákia a szülőföldem, őseim szülőföldje, s nekem a szülőföldhöz van viszonyom. Amikor 1982-ben börtönben ültem, és a bíróság ítéletére vártam, volt egy előre elkészített mondatom arra az esetre, ha a hazaárulás vádját is fejemre olvassák. Ez így szólt: "Ami nincs, azt az ember nem árulhatja el".