Auguszta
-3 °C
2 °C

Huszein kivégzéséért demonstráltak

2004.01.20. 15:45
Több ezer dühödt síita követelte Huszein kivégzését Bagdadban. A diktatúra idején elnyomott, az iraki lakosság hatvan százalékát kitevő csoport hétfői százezres erődemonstrációján az ENSZ-szel való egyezkedésre kényszerítette Amerikát.
Huszein kivégzését követelte több ezer síita Bagdadban kedd délelőtt. Az ötezer fős demonstráció az első nyilvános tüntetetés a bukott diktátor kivégzéséért - jelentette az AP.

Bűnösnek tartják, nem fogolynak

A december 13-án elfogott zsarnokot az Egyesült Államok hadifogolyként kezeli. "Szaddám háborús bűnös, nem hadifogoly! Végezzék ki!" - követelte a tömeg az AP jelentése szerint. A hírügynökség értesülései szerint Nadzsafban is hasonló megmozdulásra került sor, több száz síita követelte Husszein kivégzését.

Az utóbbi hetekben a síiták több nyilvános demonstráción is szembenállásukat fejezték ki a jelenlegi amerikai politikával. Kedden Karbalában több ezren a választások kiírását és az amerikaiak kivonulását követelték.

Jövőbeni hatalmukat féltik

Az eddigi legnagyobb erődemonstrációra hétfőn került sor. Akkor százezer síita követelte a közvetlen választások kiírását.

Az amerikai átmeneti kormányzat július elsején adná át a vezetést egy átmeneti iraki kormánynak, melyet közvetett módon választanának. A választásokat 18 körzetben tartanák, az ott megszavazott küldöttek szavaznának végül a kormány összetételéről.

Az ország lakosságának 60 százalékát kitevő síiták félelmei szerint ez veszélyezteti arányos képviseletüket és megfoszthatja őket a hatalomtól.

Az amerikaiak szerint a jelenlegi helyzet még nem alkalmas egy közvetlen választás lebonyolítására. A tiltakozások hatására hétfőn azonban tényfeltáró bizottság kiküldését kérték az ENSZ-től állításuk igazolására. Kofi Annan, mint mondta "megfontolja" az amerikai kérést.